KrF-leder Knut Arild Hareide mener vennskapet med Kina får en altfor høy pris hvis Norge skal tie i slike saker.

– Regjeringen har opptrådt med pinlig taushet i denne saken. Jeg er glad for at Norge begynner å få et normalisert forhold til Kina, men det skal ikke gå på bekostning av menneskerettigheter. Dette er et tema vi aldri må bli tause rundt, sier Hareide til VG.

EUs utenrikssjef Federica Mogherini, som representerer 28 land, stilte seg fredag bak et bredt uttalt krav om at Liu Xiaobo må slippe fri.

– I lys av Nobels fredsprisvinner Liu Xiaobos sviktende helse og alvorlige tilstand forventer EU at Kina umiddelbart innvilger prøveløslatelse på humanitært grunnlag og lar ham motta medisinsk behandling der han måtte ønske, i Kina eller i utlandet, heter det blant annet i den klare uttalelsen fra Mogherini.

Henviser til UD

På valgkamp i sommervarmen i Norge vil Høyre-statsminister Erna Solberg ikke snakke noe om Liu Xiaobo.

– Det er Utenriksdepartementet som håndterer den saken, sa Solberg til Aftenposten lørdag.

Utenriksminister og partifelle Børge Brende har imidlertid heller ikke kommet med noen uttalelse i sakens anledning. Den eneste uttalelsen fra UD siden Liu Xiaobo ble lagt inn på sykehus, kom fra kommunikasjonssjef Frode O. Andersen til NTB sist mandag:

– Nyheten om at Liu Xiaobo er innlagt på sykehus med uhelbredelig kreft er trist. Våre tanker går til han og hans familie.

Felles sak med europeiske land

Venstre reagerer på at Solberg konsekvent henviser til UD og nekter å uttale seg.

– Jeg syns statsministeren bør kunne uttale to klare helsetninger om Liu Xiaobo, og kreve at både han og hans kone må behandles i tråd med grunnleggende menneskerettigheter, sier nestleder Ola Elvestuen til Aftenposten.

Arbeiderpartiet mener Norge bør slutte opp om uttalelsen.

– Her synes jeg Norge burde gjøre felles sak med de andre europeiske landene, slik det er naturlig i spørsmål om menneskerettigheter der vi deler felles verdigrunnlag, sier leder i utenrikskomiteen på Stortinget, Anniken Huitfeldt (Ap), til NRK.

Tilbyr behandling

Flere har tatt til orde for at fredsprisvinneren må slippes fri etter at det ble kjent at han lider av uhelbredelig leverkreft.

Både Frankrike, USA og Taiwan har tilbudt seg å ta imot Liu. Det franske utenriksdepartementet ba Beijing om å slippe fredsprisvinneren fri på humanitært grunnlag og sørge for at han får den behandlingen han trenger der han måtte ønske, skriver Franceinfo.

Likeledes sa USAs nye ambassadør til Kina, Terry Branstad, at Liu bør få muligheten til å reise til utlandet for behandling hvis det kan være til hjelp.

Kinesiske myndigheter ser ikke med blide øyne på de internasjonale reaksjonene.

– Ingen land har rett til å blande seg og komme med uansvarlige kommentarer om indre anliggender i Kina, uttalte en talsmann for landets utenriksdepartement forrige uke.

Toppmøte i Tyskland

Det knytter seg nå interesse til hvordan den tyske statsministeren Angela Merkel vil håndtere saken. Hun har hittil forholdt seg taus, men er under press på hjemmebane om å ta opp saken når den kinesiske presidenten Xi Jinping kommer til Tyskland i forbindelse med G20-møtet kommende uke – der også Solberg vil være til stede.(Vilkår)

Solberg i Kina: - Konstruktivt møte