– Det har ikke kommet inn varsler hos oss, heldigvis.

Stein Erik Hagen har satt seg ned med DN på en kaffebar i Kongress-senteret på World Economic Forums første formelle dag. Her fyker IMF-sjef Christine Lagarde forbi, som nettopp har slått fast at testosteron ikke er nødvendig for å få noe gjort.

Hun satt i et helkvinnelig panel med blant andre Erna Solberg, som kastet frempå et forslag om en Metoo-inspirert kampanje mot korrupsjon i næringslivet. Likestilling i denne samlingen av primært menn blir det i det minste snakket om. DNB-sjef Rune Bjerke, mangeårig deltager i Davos, bekrefter det:

– Selv om det bare er 22 prosent kvinner her, vil jeg si at både oppmerksomhet om mangfold og kvinners plass i næringslivet har økt.

– Jeg tror Metoo gjelder alle bransjer, organisasjoner og virksomheter. Det har vært like mye en skillevei for næringslivet som for andre, sier konsernsjef i DNB, Rune Bjerke.
– Jeg tror Metoo gjelder alle bransjer, organisasjoner og virksomheter. Det har vært like mye en skillevei for næringslivet som for andre, sier konsernsjef i DNB, Rune Bjerke.

Annerledes i politikken

Den norske statsministeren kommer forbi DNs krakk og hilser blidt på sin faste bidragsyter fra Voksenkollen og Canica. Stein Erik Hagen skal treffe henne senere. Men Hagen reiser seg for å hilse på en gammel venn, fredsmegler Terje Rød-Larsen. Tilbake fra Midtøsten-kjenneren forteller Hagen hva han tenker om Metoo. Styrelederen i Orkla har spurt både administrasjonen og internrevisoren om det har kommet varsler mot enkeltpersoner i selskapet. Det har det ikke.

– Min erfaring fra næringslivet er at jeg ikke har opplevd at folk har misbrukt sin stilling for å komme i intime forhold. Det kan hende jeg ikke ser så godt, men jeg har ikke opplevd det, sier Hagen.

Bedt om å slutte

– Hvorfor er det, i hvert fall foreløpig, færre Metoo-saker i næringslivet enn i politikken?

– Det kan hende det slås mye raskere ned på i næringslivet, for der har man jo en tydelig sjef. Jeg har ikke hørt spesifikke tilfeller, men jeg har hørt folk generelt har sagt at det er tilfeller hvor vedkommende er blitt bedt om å slutte. Det er nok litt annerledes i politikken. Der er man valgt og avgjørelsene mer kollektive, sier Hagen.

– Mange menn har tenkt gjennom sin oppførsel tilbake i tid etter Metoo. Har du også gått gjennom en slik prosess?

– Nei, jeg har ikke det.

– Hvorfor ikke?

– Jeg har nok ikke vært så aktiv, sier Hagen.

Langsiktighet

Hagen tror etikk generelt er et større tema nå blant pengemakten i Davos.

– Jeg tror flere her nå ikke bare er opptatt av hvor mye de tjener, men hvordan de tjener pengene. Det er større vekt på etikk, der også Metoo inngår, men også miljø og menneskerettigheter. Det er ting som ikke synes på bunnlinjen med en gang. Derfor er det krevende, men jeg tror at hvis en bedrift skal være relevant på tredve, førti, femti års sikt, er man nødt til å være oppmerksom på etikken og møte de kravene den nye forbrukeren stiller, sier Hagen.

Han tenker tilbake på da han brukte Davos til å stille seg i spissen for endring.

– Jeg hadde mast lenge internt i Orkla om at vi måtte redusere salt og sukker i produktene våre eller så tar vi livet av kundene. Det var kjempemotstand fordi de var redd for bunnlinjen. Til slutt gikk jeg ut her i Davos og sa vi bare måtte gjøre det. Da var det ingen vei tilbake. Nå er det full enighet om at det var riktig, sier Hagen.

Vil ikke kommentere

Rune Bjerke kaprer seg også en etterspurt puff i kaffebaren ved siden av DN. Banksjefen vil ikke ha noen mening om hvorfor ikke næringslivet i Norge så langt er blitt rammet av Metoo. Men han mener Metoo har slått inn hos dem også.

– Jeg tror Metoo gjelder alle bransjer, organisasjoner og virksomheter. Det har vært like mye en skillevei for næringslivet som for andre, sier Bjerke.

Men han bekrefter at «DNB ikke har hatt noen økning i varsler som følge av Metoo».

Bjerke mener DNB gjør mye for å unngå trakassering.

– Vi har åpenhet, jobber med bedriftskultur og har gode varslingskanaler og retningslinjer. Det vi kan gjøre, rett og slett, sier Bjerke.

Han tror absolutt alle er påvirket av Metoo-kampanjen. Det er 23 år siden han gikk ut av politikken, der han blant annet var partisekretær i Oslo Ap.

– Hva har du tenkt om avsløringen i ditt eget parti?

– Det har jeg ingen kommentarer til. Alle saker som handler om trakassering er alvorlige, men jeg vil ikke kommentere enkeltsaker, sier Bjerke. (Vilkår)

Skei Grande om presset: – Jeg er redd for hva dette gjør med rekrutteringen til politikken
For meg har ikke dette handlet om meg som person, sier Skei Grande. Den nye kulturministeren er opptatt av at medietrykket hun har stått i ikke skal skremme andre fra å delta i politikken.
01:01
Publisert: