Tor Mikkel Wara (Frp) er landets nye justisminister etter Sylvi Listhaug.

Wara kommer fra jobben som partner og seniorrådgiver i kommunikasjonsbyrået First House.

– For ganske mange år siden satt vi i finanskomiteen sammen. Jeg vet han er kunnskapsrik, har nyttig erfaring fra Stortinget og ikke minst fra næringslivet, sier statsminister Erna Solberg (H) på en pressekonferanse onsdag om sin nye justisminister.

På spørsmål om hemmelighold av Waras kunder i First House, svarer Solberg følgende:

– Dette kan ikke vi fra regjeringens side endre, sier Solberg og sammenligner det med en advokat og dens klienter.

– Jeg har fått betryggende svar på at det i liten grad er kryssende saker. Men ministeren selv må passe på habiliteten sin, legger Solberg til.

Statsministeren kjenner ikke til at Wara har jobbet for «fremmede makter», men bekrefter at han har jobbet for internasjonale selskaper.

Norges nye justisminister: Forsvarte hemmelige kundelister

Regjeringskrise

Før påske ble det fremmet mistillit mot justisminister Sylvi Listhaug som til slutt fikk et flertall i Stortinget.

Det så det ut som det ville føre til regjeringskrise, og kanskje slutten for statsminister Erna Solbergs (H) borgerlige prosjekt, men endte med at Listhaug gikk av for å redde regjeringen.

Frp-veteranen Per Sandberg har vært fungerende justis-, beredskaps- og innvandringsminister i tillegg til å være fiskeriminister, før onsdagens ekstraordinære statsråd.

Før påske varslet Sandberg at han ville tilbringe høytiden i tenkeboksen.

Forsvarte hemmelighold

Sylvi Listhaug har én ting til felles med mannen som blir hennes etterfølger. De kommer begge fra PR-byrået First House.

Da Listhaug kom til jobben som landbruksminister fra First House i 2013, ble det mye rabalder om hennes kundelister. Kundene ble hemmeligholdt i flere måneder, før de offentlige kundene til slutt ble kjent.

First House sendte i oktober 2013 ut følgende mann for å forsvare hemmeligholdet av kundelistene: Tor Mikkel Wara, partner i selskapet.

– Hun slutta i First House som mange andre slutta i sin jobb man har hatt før. Man driver jo ikke da og sier at fordi du har vært bonde, så er du ukvalifisert til å være landbruksminister. Poenget her er at First House har en liste og en avtale med våre kunder. Den må vi holde og den følger også Sylvi Listhaug. Selvfølgelig skal man følge et løfte man har gitt.

Dette sa Wara i debatt med Arbeiderpartiets Martin Kolberg på NRK, som mente man trengte større åpenhet om kundelistene.(Vilkår)

Fiskeriministeren om at færre unge velger fisk: – De tror det er komplisert å lage seg et fiskemåltid
Men selv mener fiskeriminister Per Sandberg at hans egen filetering bare holder til en toer, fra svigerfar.
02:05
Publisert: