Statsminister Erna Solberg er først og fremst glad for at de varslede renteøkningene er et bevis på bedre tider i norsk økonomi.
– Det viktigste er at SSB og Norges Bank bekrefter økt vekst og høyere sysselsetting. Samtidig er det en sårbarhet i den internasjonale situasjonen med handelsutfordringene som kan få direkte innvirkning på norsk økonomi, sier Solberg.
Viktig å holde igjen
I forrige uke la hun og regjeringskollegene siste hånd på neste års statsbudsjett.
– Det er viktig at budsjettimpulsen blir nøytral, det vil si at vi ikke skal stimulere økonomien gjennom finanspolitikken. Vi må holde igjen og passe på. For nå er tiden inne for at vi sikrer veksten i privat sektor med nye jobber. Det aller viktigste er at bedriftene etablerer nye arbeidsplasser, sier Solberg.
– Ifølge DNs kilder vil budsjettimpulsen i inneværende år gå i minus, ikke 0,1 prosent som det står i statsbudsjettet?
– Impulsen i år blir litt lavere enn det vi hadde lagt opp til. Jeg har hatt stor glede av å erte Finansdepartementet med at det de legger opp til, ofte ikke blir resultatet når regnskapet gjøres opp. Vi ser nå at når flere folk kommer i arbeid, går trygdeutbetalingene ned, også til helserelaterte ytelser, sier Solberg.
Skal øke
Torsdag annonserte Statistisk sentralbyrå (SSB) at det legger til grunn seks rentehevinger på 0,25 prosentpoeng innen utgangen av 2021. SSB beregner at utlånsrenten for rammelån vil ligge på 3,8 prosent om tre år, ett prosentpoeng høyere enn i fjor. Det vil bety nesten 50.000 mer å betale årlig for et lån på fem millioner kroner.
– Hva er ditt råd til norske låntagere?
– Vi skal ikke krisemaksimere. Folk er fornuftige. Men du må ikke låne mer enn du kan tåle. Jeg håper folk har tatt høyde for at renten har vært kunstig lav i lang tid – at de har lagt penger til side, sier Solberg.
Fint med buffer
Hun minner om hvor viktig det var å skjerpe bankenes krav til låntagernes egenkapital.
– Nå ser vi også hvor viktig det har vært de reguleringene vi er blitt kritisert for. Det gjorde vi for at ikke gjeldsbelastningen skulle bli for høy – med en buffer for å tåle konsekvensene av renteøkning, sier Solberg.
Statsministeren er ikke så bekymret for gjeldsbelastningen til folk siden flere er i jobb nå.
– Det er når arbeidsplassene forsvinner, problemene oppstår. Etter en lang periode med høy ledighet i deler av landet, er jeg glad for at veksten er tilbake. Det viktige nå er at vi bruker de gode tidene til å få folk som er utenfor arbeidslivet, til å komme inn. Hvis du er i jobb, vil du klare å håndtere økonomien også med renteøkninger, sier Erna Solberg. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.