– Opplysningene om dette har vært et sjokk på meg, sa statsminister Erna Solberg (H) da hun sammen med finansminister og Frp-leder Siv Jensen møtte pressen sent torsdag ettermiddag.

Det har vært et sjokk for hele regjeringen, la hun til.

Det var Solberg som ga Wara den dramatiske nyheten. Justisministeren var kalt inn til møte på Statsministerens kontor i 15-tiden tidligere torsdag ettermiddag, der han fikk beskjeden av sin øverste sjef: Hans samboer Laila Anita Bertheussen er pågrepet og siktet for selv å ha tent på familiens bil.

PST mistenker også at Bertheussen kan knyttes til de andre truslene og hendelsene rundt Wara og familien, men hun er ikke siktet for disse.

Wara har bedt om permisjon, og får innvilget det i statsråd fredag. Da blir også samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) utnevnt som fungerende justisminister.

– Han er i sjokk, og det er åpenbart at dette går sterkt inn på ham. Jeg har lyst til å si at uansett utfallet av denne saken er dette en tragedie for han og hans familie, sier Jensen.

Unaturlig å svare om Waras fremtid

Solberg ble spurt om det kan være mulig for Wara å fortsette som justisminister, og svarte at det for henne blir unaturlig å svare på det på dette tidspunktet.

– Det er noe jeg ikke vil gå inn å spekulere om. Det er altfor tidlig for oss å fatte noen beslutninger, sier Solberg og påpeker at de trenger tid for å gjøre vurderinger.

Statsministeren ble også spurt om Wara er blitt politiavhørt, men ønsket ikke å gå inn på det, og viste til at det er politiets jobb å ta skritt i etterforskningen.

PST-sjef Benedicte Bjørnland varslet tidligere på dagen at Waras samboer er siktet og pågrepet i forbindelse med trusselsaken mot statsråden. Det har vært flere trusler og uønskede episoder ved hans bolig de siste månedene, senest i helgen da det var en brann i bilen. Det er i forbindelse med brann-episoden at samboeren, Laila Anita Bertheussen, er siktet. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

I denne pressekonferansen offentliggjør PST at justisministerens samboer er siktet
05:42
Publisert: