Tidligere i september krevde kontrollkomiteen på Stortinget nye svar om regjeringens sikring av viktig infrastruktur og bygninger mot terror. Det samme var tema i en åpen høring på Stortinget i august etter kraftig kritikk fra Riksrevisjonen i flere omganger

Objektene som skal sikres er på politiets og forsvarets egne områder, men også eksempelvis sivile anlegg for produksjon og fordeling av strøm, vannforsyning og telekommunikasjon.

Det vil også være en lukket høring i oktober, men før det måtte statsminister Erna Solberg (H), forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) og justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) alle svare Stortinget.

Innrømmer mangler

Et av spørsmålene statsministeren har fått er om alle skjermingsverdige objekter i justissektoren, utover bare politiet sine, er sikret etter forskriften. I svaret til Stortinget bekrefter hun at det på dette området har vært problemer.

– Det er avdekket svakheter også knyttet til sikringen av andre skjermingsverdige objekter i justissektoren, skriver Solberg.

Fra før av var det kjent at flere av de skjermingsverdige objektene til politiet ikke var sikret tilstrekkelig, men komiteen har nå fått svar om resten av justissektoren. Tidligere i høringen har det vært et tema at Justis- og beredskapsdepartementet i en budsjettproposisjon opplyste til Stortinget at samtlige objekter i justissektoren var sikret, noe som ikke stemte. Det ble rettet senere.

Statsministeren trekker blant annet frem nødnettsaken som et eksempel på objekter som ikke har vært sikret tilstrekkelig. NRK avslørte tidligere at indiske it-ansatte hadde uautorisert tilgang til nødnettet, som er et digitalt samband for brann, helse og politi, samt andre aktører med et nød- og beredskapsansvar.

– Den kritiske infrastrukturen i Nødnett består av flere objekter. Disse er dublert slik at kritiske funksjoner kan bli utført flere ulike steder ved utfall av en lokasjon. Gjennom den løpende vurderingen av gjeldende regelverk og oppdatert trusselbilde, fant man at det var nødvendig å innføre tiltak for å heve sikkerheten på disse samfunnskritiske objektene, skriver Solberg.

Saken er ifølge statsministeren et eksempel på «sårbarheter som oppstår og som løpende må håndteres i samsvar med regelverket».

Fikk kraftig kritikk

Bakgrunnen for spørsmålene er at Riksrevisjonen i flere omganger har kommet med knusende kritikk mot regjeringens arbeid med objektsikring, senest tidligere i år. Det fikk kontrollkomiteen til å reagere, og en rekke regjeringstopper ble kalt inn på teppet. Etter høringen kom det anklager fra deler av opposisjonen om at regjeringen har feilinformert Stortinget.

Det har fortsatt ikke blitt utelukket mistillit i saken. Det vil imidlertid først bli avgjort etter en lukket høring der partene kan snakke fritt om hemmelig informasjon, noe som ikke var mulig under den åpne høringen. Den lukkede høringen vil finne sted i oktober.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Gruer du deg til renteøkningen? Her er 5 råd som gir deg like god råd
DNs kommentator Anita Hoemsnes forteller hvordan.
00:41
Publisert: