Onsdag kunne DN fortelle at statsminister Erna Solberg allerede lørdag ba justisminister Sylvi Listhaug beklage og slette det omstridte terrorinnlegget mot Ap. Listhaug nektet, og Solberg sa da nei til å la henne uttale seg mer om saken.

Nå ber Solberg om unnskyldning for Listhaugs Facebook-innlegg, skriver Aftenposten.

– Jeg forstår at uttalelser fra statsråder i regjeringen har vært sårende for mange. Jeg vil derfor si unnskyld på vegne av regjeringen til de som vi har såret, sier statsministeren til avisen.

Solberg presiserer at hele regjeringen, inkludert justisminister Sylvi Listhaug, står bak unnskyldningen.

Sterke reaksjoner

Det var fredag morgen at Listhaug på Facebook publiserte innlegget som nå er slettet på grunn av opphavsrettighetene til bildet av fremmedkrigerne i Somalia. Teksten var: «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet.»

Innlegget har vekket sterke reaksjoner. Blant annet koblet en rekke Ap-ere og AUF-ere innlegget til fredagens premiere på Utøya-filmen.

Sent tirsdag kveld la Listhaug ut et innlegg der hun blant annet skriver at «Det var aldri, aldri i mine tanker at dette skulle kunne kobles til den grusomme massakren på Utøya som rammet så utrolig mange uskyldige mennesker og det norske demokratiet. Det ville vært fullstendig forkastelig. Det var hverken min mening eller hensikt å såre noen og det håper jeg virkelig å bli trodd på.»

Mistillitsforslag

Rødt-leder Bjørnar Moxnes sier at partiet fremmer mistillitsforslag mot Sylvi Listhaug.

– Vi vil fremme dette mistillitsforslaget så snart som mulig, sier Moxnes til NTB.

– Det vil overraske meg dersom flertallet på Stortinget har tillit til justisministeren, særlig i lys av de skarpe reaksjonene som Facebook-posten hennes har skapt, sier Moxnes.

Nyhetstjenesten skriver videre at Ap-leder Jonas Gahr Støre mener det er god grunn til å spørre om statsministeren har kontroll på sin egen justisminister.

– Hvis det er riktig at vi har en justisminister som legger denne type utspill på Facebook og deretter nekter å slette innlegget til tross for at statsministeren ber henne gjøre det, ja da har vi en privatpraktiserende justisminister som statsministeren ikke har kontroll på, sier Støre til NTB.

Onsdag ønsket ikke statsministerens kontor (SMK) å kommentere saken overfor DN.(Vilkår)

Binde renten? Her er renteekspertenes råd
Hør hvilken erfaring økonomene i DNs rentepanel har med fastrente og hva de mener om å binde renten nå.
01:45
Publisert: