– Norge er en gammel og pålitelig alliert av Storbritannia. Vi har samarbeidet på så mange forskjellige nivåer, og vi vil fortsette å gjøre det i framtida, forsikret May da hun tok imot Solberg i den ikoniske statsministerboligen i Downing Street nummer 10.

De to statsministrene har snakket sammen tidligere også, både på telefon og på sidelinjene av internasjonale møter. Men dette er det første fullverdige bilaterale møtet deres siden May tiltrådte for snart to år siden.

Bred agenda

En rekke temaer sto på agendaen for møtet, som brexit, handel, atomavtalen med Iran, sikkerhets- og forsvarssamarbeid, energi og utnyttelse av ressursene i havet.

Norge og Storbritannia har et «veldig godt og varmt forhold» som må videreutvikles framover, sa May.

– Vi verdsetter dette forholdet veldig høyt, svarte Solberg.

Hun minnet likevel om den alvorlige konteksten for møtet, med stor usikkerhet om britenes skilsmisse fra EU, vanskelige handelskonflikter med USA og økende trusler mot europeisk sikkerhet.

– Jeg tror det er for mange forandringer for de fleste av oss nå. Det er for mye usikkerhet. Noen av våre grunnleggende verdier er truet, som rettsstatens prinsipper, sa Solberg.

Så ble pressen kastet på dør. May forble taus da en journalist ropte ut et spørsmål helt på tampen.

– De prøver seg alltid, sa Solberg tørt.

May kommer til Norge

En halvtimes tid senere kom Solberg ut igjen. Et veldig hyggelig møte, oppsummerte hun.

Solberg kunne fortelle at May nå har takket ja til å komme til Norge i slutten av oktober. Det skal da holdes et møte i Nordic Future Forum der planen er at stats- og regjeringssjefene i alle de nordiske og baltiske landene skal delta.

Møtet er allerede blitt utsatt flere ganger fordi det har vært vanskelig å finne gode datoer, ifølge Solberg.

– Så får vi bare håpe at ingenting skjer som rykker i dette framover, sa hun.(Vilkår)

Wiedswangs gardinpreken
DNs kommentator om Trump, toll, handelskrig og gardinpreken.
01:18
Publisert: