Det ligger an til at hun som har den mest prestisjetunge kommunikasjonsstillingen i statsapparatet får den som rager like under.

Tidligere stiklingsbeskjærer Trude Måseide har tjent norske statsministere siden Kjell Magne Bondevik, men bekrefter overfor DN i en tekstmelding at hun har søkt stillingen som kommunikasjonssjef i Utenriksdepartementet. Utover det vil hun ikke kommentere søknaden.

Formelt gikk søknadsfristen ut torsdag. Ifølge UD vil det ta litt tid før departementet offentliggjør søkerlisten. Men DNs kilder i UD opplyser at Måseides navn på listen vil gjøre ansettelsesjobben lett for utenriksråd Tore Hattrem.

– Hvis hun søker, får hun jobben, sa en sentral kilde til DN før fristen gikk ut.

Fra Erna til Jens og tilbake

Måseide kom til Statsministerens kontor under Kjell Magne Bondeviks andre regjering og har vært der siden, med unntak av to år. Før hun kom til SMK var hun informasjonssjef i Statoil.

I 2014 fikk hun ytterligere internasjonal erfaring som rådgiver for Nato-sjef Jens Stoltenberg i Brussel, før hun i 2016 kom tilbake til SMK. Måseide ble av bladet Kapital kåret til Norges 18. mektigste kvinne i 2018.

Å bli kommunikasjonssjef i UD er den eneste løsningen hvis en vil bevege seg på samme nivå som ved Statsministerens kontor. De er uten sammenligning de to viktigste av de 16 kommunikasjonssjefene i departementene, men det er viktige forskjeller mellom dem.

Fra lite til stort byråkrati

På SMK er staben rundt Erna Solberg forsvinnende liten sammenlignet med apparatet rundt utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

For eksempel er UDs kommunikasjonsavdeling større enn SMKs innenriksavdeling. Det gjør samarbeidet mellom kommunikasjonssjefen og statsministeren og hennes politiske stab tett.

På den andre siden har statsministeren en egen statssekretær med ansvar for presse som i stor grad håndterer mediene. Det har ikke utenriksministeren, og funksjonen som talsperson kommunikasjonssjefen har, gjør jobben i UD deg til den mest profilerte kommunikasjonssjefen i departementene.

Siden det heller ikke er noen pressesjef på politisk nivå mellom deg og statsråden som på SMK, er du ofte tett på øverste sjef.

Ned i lønn?

En annen forskjell er lønnen. Som VG skrev i fjor har SMKs kommunikasjonssjef nesten 1,3 millioner i året, mens UDs mann lå på skarve 860.000. «Vi har lokale lønnsforhandlinger i høst, så jeg takker VG for tipset og tar det med meg dit,» sa daværende kommunikasjonssjef Frode O. Andersen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs Eva Grinde: Personlighetstester har minimal verdi og kan sammenlignes med horoskoper
07:40
Publisert: