Det har vært stor spenning i EU om hvordan Europakommisjonen, med leder Ursula von der Leyen i spissen, skulle kontre president Joe Bidens enorme, grønne subsidiepakke til amerikansk industri, Inflation Reduction Act (IRA).
I en tale under World Economic Forum i Davos tirsdag, lettet von der Leyen noe på sløret:
EU vil legge frem en netto nullutslippslov (Net-Zero Industry Act) hvor målet er å tilpasse EUs regler for økonomisk støtte slik at den grønne omstillingen i industrien skal gå fortere og enklere. EU skal lage et europeisk suverenitetsfond som skal støtte og finansiere industrien.
– Et kraftfullt svar, sier en oppglødd klima- og miljøvernminister Espen Barth Eide (Ap) på telefon fra Davos.
Eide var til stede under von der Leyens tale, og er full av lovord for signalene fra EU.
Drypper litt på Norge
– Dette er ikke bare en konkurranse mellom USA og EU, men også mellom gammelt og nytt. Man skal prioritere det man vil ha mer av. EU har allerede en «straff» for utslipp i form av karbonprising, nå vil fossile prosjekter få mindre i statsstøtte enn de grønne, sier Eide.
Han mener von der Leyen setter spikeren i kisten for tanken om at statens rolle er å være tilbaketrukken.
– Dette betyr mer rom for samvirke mellom stat og marked. Det er meningsløst å tenke næringsnøytralitet når alle andre vestlige land går inn for mer aktiv næringspolitikk, sier Eide.
Eide sier regjeringen nå må «analysere Norges plass» i det som vil komme i EU.
– Endringene i statsstøtte må gjelde EØS, og vil dryppe på oss, men finansieringspakkene vil ikke automatisk komme til oss. Dette er en stadig påminnelse om hvorfor arbeidet med en Grønn Allianse og industripakkene med EU er så viktig.
Kinderegg
Bidens omfattende lovpakke trådte i kraft fra nyttår, og betyr 369 milliarder dollar i subsidier til fornybar energi og nullutslippsteknologi. Målet er at det grønne skiftet skal skape arbeidsplasser. I USA.
De amerikanske milliardene er bare tilgjengelige for selskaper som bruker en betydelig andel amerikanske komponenter og råvarer i produksjonen.
I sin tale la ikke von der Leyen skjul på at IRA har skapt store bekymringer i EU.
EU frykter at grønne investeringer nå flyttes fra Europa til USA, at europeiske varer får dårligere tilgang til det amerikanske markedet og at den europeiske konkurranseevnen mot subsidiert amerikansk industri blir dårlig.
EU forsøker å få til en avtale med amerikanerne for å sørge for at europeiske varer ikke blir diskriminert.
Etter det DN erfarer er oppfatningen i UD at EU nå prøver å tone ned konflikten med USA i håp om at det finnes en løsning. Og fordi en konflikt ikke er ønskelig i en tid med krig på kontinentet da det er ekstra viktig at allierte står sammen.
Forglem oss ei
Som DN har omtalt, har IRA-alarmen gått i regjeringen. Næringsminister Jan Christian Vestre har hatt flere samtaler med både Washington og Brussel om saken. Dette var tema mellom Vestre og den tyske visekansleren Robert Habeck, da han var i Oslo i starten av januar.
Norge forsøker å få gehør for at hvis det blir en form for avtale mellom EU og USA, må ikke Norge bli glemt. Norske og europeiske varer må behandles likt, er den norske posisjonen.
– Det er viktig at vi blir husket på. Vi må minne om at dette ikke handler om EU som tollunion, men om indre marked og EØS. Vårt tette samarbeid på grunn av den akutte energikrisen har brakt oss nærmere, og minnet om vår relevans, men dette går ikke av seg selv. Brussel sitter ikke og tenker på oss, sier Eide.
– Vil du bruke tid i Davos på å lobbe for at Norge ikke blir glemt?
– Der det er naturlig å gjøre det, så det vil jeg gjøre her og.
Yara-sjef Svein Tore Holsether, som også var til stede under talen i Davos, slår fast at IRA er en magnet for grønne investeringer og etableringer i USA.
– Fra et bedriftsøkonomisk perspektiv vil det for en global bedrift som Yara nå være mye mer lønnsomt å investere i USA enn i Europa. For USA er IRA nærmest et næringspolitisk kinderegg, som tiltrekker investeringer og vil skape viktige industriarbeidsplasser. I tillegg gir det USA ledertrøyen i det grønne skiftet, sier Holsether.
Interne EU-krangler
Selv om von der Leyen ga noen pekepinner på hvordan EU skal svare ut IRA, er det uenigheter mellom EU-landene og også blant EU-kommissærene om veien videre.
Mens EUs konkurransekommissær, danske Margrethe Vestager, advarer mot et frislipp av subsidiepolitikken i EU, i frykt for at det kan forstyrre EUs indre marked, har franske Thierry Breton, som er kommissær for det indre marked, jobbet hardt for å løse opp reglene for statsstøtte.
Tyskland og Frankrike snakker også sammen for å gi innspill til kommisjonen. Som den tyske visekansleren Habeck fortalte DN i forrige uke, har de utarbeidet et tipunktsforslag til kommisjonen.
EU-landene skal svare på von der Leyens forslag innen 25. januar. IRA blir tema under neste toppmøte i begynnelsen av februar.