Onsdag uttalte flere næringslivstopper seg om regjeringens oljepengebruk, inkludert Ferd-eier og leder av Oljefondets etikkråd, Johan H. Andresen.

Bakgrunnen er regjeringens utredning om å bruke oljepenger på nytt regjeringskvartal og en fregatt uten at det føres inn i det vanlige budsjettet.

Andresen kom i sine kommentarer også inn på Stortingets byggeprosjekt.

– Noe investeringer er bra, som det å få de som er utenfor arbeidslivet inn og naturligvis mange bidrag til forskning og utdannelse. Andre skaper ikke verdi uansett. Det å bruke mange ekstra milliarder fordi en sikkerhetsekspert sier at det må være to utkjørsler ut av revehiet (Stortinget), er et eksempel på det siste, sa etikkrådslederen.

Beskrivelsen av pengebruken på sikkerhet får stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen (Høyre) til å reagere.

– Det er rett, som Andresen sier, at sikkerhet har vært en vesentlig begrunnelse for Stortingets byggeprosjekt, men det er ikke riktig at det er én sikkerhetseksperts uttalelser som ligger til grunn for den avgjørelsen. Snarere har en samlet nasjonal sikkerhetsekspertise kommet med anbefalingene om at Stortinget skal kunne evakueres sikkert via andre ruter dersom en utgang blir sperret, sier Trøen.

Tok over etter budsjettsprekk

Trøen ble stortingspresident og nummer to etter kongen i Norge etter at Olemic Thommessen gikk av nettopp på grunn av flere budsjettsprekker i Stortingets byggeprosjekt.

– Stortingets byggeprosjekt har i dag en kostnadsramme på 2,3 milliarder kroner. Vi må erkjenne at totalkostnaden blir betydelig høyere enn det som først var vedtatt. Men Stortinget må ta ansvar for de bygningene vi disponerer for å utføre vårt oppdrag som nasjonalforsamling. Det er uansett ikke snakk om å «bruke mange milliarder ekstra fordi en sikkerhetshetsekspert sier at det må være to utkjørsler», sier hun.

Byggeprosjektet skal i tillegg til å heve sikkerhetsnivået totalt rehabilitere kontorbygget i Prinsens gate 26, bygge post- og varemottak under Wessels plass og egen innkjøringstunnel til mottaket. Stortingspresidenten sier det ville vært «uansvarlig» å ikke bygge inn anbefalte sikkerhetstiltak i kontorbygget. Stortinget ble også oppfordret til å anlegge et post- og varemottak med mulighet til å få sikker transport av varer og personer inn i bygget, og samtidig skille de to, forteller Trøen.

Slik svarer Andresen

Johan H. Andresen svarer stortingspresidenten slik:

– Dette var jo et illustrativt poeng for å vise at det er visse oljepengebruk som er mer verdiskapende enn andre. Dessuten, denne ekstra utkjørselen ble spesielt kostnadsdrivende fordi den kom sent i den allerede planlagte opprustningen av Stortinget.

Etikkrådslederen sier at hans poeng også var at beredskap er dyrt, men at ingen blir holdt ansvarlig for å bruke mye oljepenger på det.

– Forebygging er derimot billig, men ingen får honnør for å bruke penger på det. Det å motvirke radikalisering gjennom å arbeide for inkludering, er det ingen som er blitt valgt på. Derfor har vi nå også fått en beredskapsminister. På den annen side, kanskje akkurat denne nye statsrådsposten de facto er forebygging ved at det inkluderer en fløy i partiet og at regnestykket derfor går opp likevel. Om dette er godt over streken eller gått over streken, eventuelt en strek i regningen, skal vi dra en strek over, skriver han i en epost.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Sentralbanksjefen pleier «alltid, uansett» å nevne to ting i årstalen. I år var det én av dem som manglet.
02:38
Publisert: