Europakommisjonen foreslår å utestenge flere russiske banker fra betalingssystemet Swift og fryse midlene til den russiske sentralbanken. Det kunngjorde Europakommisjonens president Ursula von der Leyen lørdag kveld.

De nye sanksjonene er koordinert med USA, Storbritannia og Canada.

– Disse tiltakene vil gjøre betydelig skade på president Vladimir Putins evne til å finansiere sin krig. De vil undergrave økonomien. Putin har satt seg som mål å knuse Ukraina, men samtidig ødelegger han sitt eget lands fremtid, sa von der Leyen.

Tre tiltak

Von Der Leyen presenterte tre hovedtiltak:

  • Et antall russiske banker skal fjernes fra Swift, et system for å gjennomføre betalinger over landegrensene. Dette vil ifølge von der Leyen i praksis blokkere eksport fra Russland og import til Russland.
  • Midlene til Russlands sentralbank vil bli fryst.
  • Russiske oligarker vil bli utestengt fra europeiske markeder.

En utestengelse fra Swift vil føre til umiddelbare og store utfordringer for det russiske finanssystemet. Swift er et internasjonalt banksystem som kobler sammen mer enn 11.000 banker og finansinstitusjoner i over 200 land.

– Det vil gjøre internasjonale transaksjoner mye mer krevende å gjennomføre og man sier gjerne at det vil føre til kapitalflukt. Russland er avhengige av eksport av olje og gass. Og dette skjer i dollar, sa Jardar Østbø, professor ved Institutt for forsvarsstudier, til NTB lørdag.

«Med våre internasjonale partnere har vi i kveld tatt avgjørende grep for å stenge Russland ute av det globale finanssystemet, inkludert det viktige første skrittet med å kaste ut russiske banker fra Swift. Vi vil fortsette å jobbe sammen for å sikre at Putin betaler en dyr pris for sin aggresjon», skriver Storbritannias statsminister Boris Johnson på Twitter lørdag kveld.

Oligarker skal utestenges fra vestlige markeder blant annet ved å hindre salg av såkalte «gylne pass», som lar velstående russere med tilknytning til den russiske regjeringen bli borgere i vestlige land og dermed få tilgang til de finansielle systemene.

«Kan krasje fullstendig»

Sentralbankens midler fryses for å hindre at den russiske sentralbanken skal kunne bruke dem for å undergrave effekten av de andre sanksjonene. En frysing av midlene vil få en kraftig effekt på den russiske rubelen, sa sjeføkonom Kari Due-Andresen i Akershus Eiendom til DN tidligere lørdag kveld.

– Russland har jobbet hardt for å redusere sin beholdning av amerikanske dollar, men det utgjør fortsatt rundt 16 prosent av reserven. Euro utgjør rundt 32 prosent. Kommentarene går på at sanksjonene vil gjøre sentralbanken ute av stand til å bruke disse reservene til å dempe opp for fallet i rubelen. Dermed vil rubelen kunne krasje fullstendig.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets slo også fast det ville få store konsekvenser, ettersom Russland ikke ville ha noe å støtte opp under rubelen med.

– Nesten all finansiell infrastruktur vi tar for gitt, vil kunne falle sammen for russerne, sa han.

Partene varsler også en opptrapping av arbeidet mot desinformasjon og andre typer digitale angrep. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.