Beslutningen vil få store følger for de palestinske flyktningene.

UNRWA, som i mange år har sørget for å gi palestinere utdannelse og helsetilbud, vil nå måtte søke ekstra penger fra partnere i Europa, Midtøsten og Asia.

UNRWA ble opprettet som følge av en FN-resolusjon i 1949. Den driver blant annet skoler for 526.000 palestinske barn på Vestbredden og Gazastripen, samt i flyktningleirer Libanon, Jordan og Syria.

Palestinske ledere reagerer kraftig på det amerikanske vedtaket.

– Ved å støtte den mest ekstreme israelske historiefortellingen i alle spørsmål, deriblant når det gjelder rettighetene til over fem millioner palestinske flyktninger, har USAs administrasjon mistet sin status som fredsmegler. De ødelegger ikke bare en allerede vanskelig situasjon, men også utsiktene til fred i fremtiden, sier Palestinas ambassadør i USA, Hossam Zomlot.

– Hjerterått

SV-leder Audun Lysbakken mener Trump-administrasjonens fører en farlig og hjerterå politikk.

– Dette er hjerterått av Trump og vil bare bidra til økt nød og ustabilitet. UNWRA er i praksis den eneste livslinjen for palestinske flyktninger i Palestina så vel som i nabolandene, og er allerede underfinansiert, skriver Lysbakken i en epost til NTB.

Nå forventer han en kraftig økning i den norske støtten til UNWRA på statsbudsjettet.

– Jeg forventer at Norge nå tar ansvar og bidrar der Trump nekter å gjøre det, sier han.

Uenig i flyktningstatus

Fra israelsk hold er reaksjonen langt mer positiv.

– Israel støtter den amerikanske beslutningen. Konsolideringen av flyktningstatusen til palestinerne er ett av problemene som opprettholder konflikten, sier en ikke navngitt tjenestemann ved kontoret til statsminister Benjamin Netanyahu.

Det var utenriksdepartementet i Washington som fredag kunngjorde at USA stanser støtten til det som ble omtalt som en «uforbederlig feilslått operasjon».

I UNRWA er skuffelsen stor. Talsmannen Chris Gunness avviser i sterke ordelag at UNRWA er en organisasjon med uopprettelige feil og viser til at verdenssamfunnet, giverlandene og vertslandene alle har hyllet organisasjonens innsats.

Tidligere kutt

USA var tidligere den største enkeltbidragsyteren til UNRWA, men Trump-administrasjonen kuttet tidligere i år 2,5 milliarder kroner i årlig pengestøtte.

Saeb Erekat, som er medlem av PLOs toppledelse, påpeker at UNRWA ble opprettet av FN for å gi bistand helt til det palestinske spørsmålet er løst.

– USA har ingen rett til å støtte og godkjenne at palestinsk land blir stjålet under den israelske okkupasjonen, sier han.

En talsmann for Palestinas president Mahmoud Abbas kaller beslutningen et grovt angrep på palestinerne og en krenkelse av FNs resolusjoner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.