Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité besluttet tirsdag ettermiddag å åpne formelle undersøkelser rundt økte kostnader til nye kampfly, skriver Klassekampen. Først vil komiteen ha svar på om regjeringen sitter på informasjon om en milliardsprekk som Stortinget burde ha blitt varslet om, sier SVs Torgeir Knag Fylkesnes til avisen.

Bergens Tidende har omtalt at anskaffelsen av de 52 nye F-35-kampflyene kan bli opptil 16 milliarder kroner høyere enn det såkalte «styringsmålet».

- Nå sender vi spørsmål

I tillegg har Klassekampen tidligere presentert anslag som viser at kostnadene til anskaffelsen av flyene ligger an til å sprenge Stortingets vedtatte kostnadsramme for kjøpet på grunn av høy dollarkurs.

Fem av de ni medlemmene i kontroll- og konstitusjonskomiteen stemte for å starte undersøkelser om kostnadene. Senterpartiets Nils Bjørke er ikke fornøyd med de svarene statsministeren og forsvarsministeren tidligere har gitt til Stortinget om økte kostnader.

Også Aps Eva Kristin Hansen er urolig over alt som er skrevet og vil ha en redegjørelse for hvor alvorlig saken er.

– Nå sender vi spørsmål til forsvarsministeren. Så leser vi svarene, og så kan det hende vi vil stille flere spørsmål. Eller vi kan kalle inn til høring, det gjenstår å se av svarene vi får, sier Hansen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.