Metoo-kampanjen har også fått nylig avgåtte statssekretær Fabian Stang (62) til å tenke gjennom hva han har sett og hvordan han har oppført seg. Både i Høyre og som advokat.

– Jeg har vært med på flere landsmøter og partisamlinger hvor jeg nå i ettertid synes at jeg burde ha reagert på alkoholbruken med så store alders- og maktforskjeller mellom deltagerne. Det var som om det var tøft hvem som var sist oppe, var på det og det rommet og hvem som var der. Jeg skulle ønske jeg hadde ryggrad den gang til å si fra: Er det virkelig riktig at unge jenter på 18 år og gubber med makt er sammen slik, sier Stang.

Kritisk gjennomgåelse

Høyre-mannen ønsker ikke å gå mer konkret inn på detaljene, men mener det er riktig å tenke gjennom hvilken kultur partiene har hatt. Den siste måneden har tre politikere trukket seg etter påstander om seksuell trakassering og upassende oppførsel: Aps Trond Giske, Frps Ulf Leirstein og Høyres Kristian Tonning-Riise. Fabian Stang har også gått kritisk gjennom sin egen oppførsel.

– Jeg har jaggu meg tenkt gjennom det. Som alle menn, vil jeg tro. Det er ikke mye jeg skryter av mor, men akkurat på det området var hun god til å forklare den nødvendige gjensidige respekten vi skal ha overfor kvinner. Jeg har forhåpentlig lært noe, sier Stang.

Krevende ubalanse

Den tidligere Oslo-ordføreren ser det positive med kulturendringen Metoo har ført til.

– Jeg skrev til mine partnere i advokatfirmaet for 20 år siden etter noe surr på byen med noen sekretærer: For min del kan dere ligge med så mange sekretærer dere vil, men ikke våre. Det har vært et bærende prinsipp for meg. Ubalanse i makt er krevende, for begge parter må være glad for det som skjedde etterpå, sier Stang.

Og trekker igjen frem sin berømte skuespillermor.

– Hun sa: Du får ikke lov til å legge deg med noen som ikke er glad for å se deg neste morgen. Det er det som har gått galt med mange. Det er for mange jenter, og kanskje noen gutter, som ikke har en god følelse etterpå. Og feilen med at den ene er sjef og den andre underordnet, sier Stang.

Yngre kone

Han er gift med Catharina Munthe, som er 22 år yngre enn ham.

– Jeg har en yngre kone som jeg møtte i politikken. Vi var på ferie sammen, uten å gjøre noe som helst annet enn å spise og være på ski sammen. Vi hadde halvannen måned til å føle hverandre på tennene, sier Stang.

Moren Wenche Foss fortalte ham flere historier om hvordan kjente menn prøvde seg, også på brutalt vis. En gang knuste en stor tv-personlighet hotelldøren for å komme seg inn, mens hun gjemte seg på badet.

– Hun var sterk og klarte å håndtere mange fremstøt. Men det som var skremmende synes jeg i ettertid er at hvordan hun ga uttrykk for at hun var av en tid der hun aksepterte at menn var slik. Det er godt vi har kommet lenger, sier Stang. (Vilkår)

Solberg: – Jeg har sagt ting jeg skulle ønske var usagt
Erna Solberg, statsminister og Høyre-leder, uttalte seg onsdag om de mange varslene partiet har mottatt. . - Jeg har sagt ting jeg skulle ønske var usagt om hvem denne saken var lei for, sier statsminister Erna Solberg om metoo-sakene i Høyre.
13:21
Publisert: