– Vi skal ha slutt på at bedrifter med utenlandske arbeidstakere får oppgi at de er lokalt ansatte i Norge, når de vitterlig bor i Polen eller andre EU-land. Det gjøres for at bedriften skal slippe å betale for reise, kost og losji, sier Arild Grande (Ap) i arbeids- og sosialkomiteen til VG.

Derfor vil Ap foreslå endringer rundt hvem som kan søke om såkalt gjennomsnittsberegning av arbeidstid: At en arbeidstaker kan jobbe lengre dager i en periode mot fri senere i perioden.

- Apartheid light

Nestleder i Fellesforbundet, Steinar Krogstad, sier hovedproblemet er bedrifter som oppgir to hjemsteder for arbeidstakere, for å unngå å betale dem reise, kost og losji. Det må den ansatte da dekke selv.

– Vi kaller det apartheid light, fordi det i all hovedsak rammer utenlandske arbeidere og er en grov utnyttelse av utenlandsk arbeidskraft, sier Krogstad.

Men leder Stein Lier-Hansen i Norsk Industri i NHO er sterkt kritisk til forslaget.

– At Arbeiderpartiet nå vil frata bedriftens ledelse og tillitsvalgte retten til selv å avtale arbeidstidsordninger som ivaretar både bedriftens og de ansattes behov, innebærer en sentralisering av beslutningsmyndigheten som vi mener er uheldig, og som vil gjøre regelverket stivbeint og lite praktisk.(Vilkår)

«Du burde bli statsminister»
DN-kommentator Kjetil Wiedswang rapporterer fra Petter Stordalens fest under Almedalsveckan.
01:26
Publisert: