Den avgåtte SSB-sjefen Christine Meyer sa til VG søndag kveld at hun fikk beskjed om i en uoffisiell telefonsamtale at alt ville «gå fint» om Erling Holmøy fikk tilbake jobben i SSBs forskningsavdeling.

Meyer fortalte videre til VG at samtalen var uanstendig, utidig politisk innblanding i en uavhengig institusjon.

Avviser påstandene

Kommunikasjonssjef Therese R. Wålen i Finansdepartementet har en helt annen beskrivelse av telefonsamtalen mellom departementet og Meyer.

– Jeg vil sterkt tilbakevise Meyers påstand om at vi har sagt at hvis Holmøy flyttes tilbake til forskningsavdelingen, vil alt gå fint. Så enkelt er det ikke. Det var ikke noe hemmelig med denne kontakten, sier Wålen.

Dette var en del av dialogen hvor finansdepartementet vurderte flere ulike løsninger som kunne bidra til å skape ro, ifølge Wålen.

– Holmøy én av få med kunnskap

– Det var ikke én samtale som Meyer viser til, men flere. Holmøys navn var oppe i samtalene fordi han er en av få som kan den viktige modellen DEMEC, på samme måte som de forskerne med god kjennskap til modellen Mozart var en del av dialogen. Det ble både vurdert om Holmøy og andre nøkkelpersoner burde forbli i forskningsavdelingen for å sikre modellene, og om modellene burde flyttes ut sammen med forskerne, sier Wålen.

Hun bekrefter at det var ekspedisjonssjef Amund Holmsen i økonomiavdelingen som hadde samtalene med Meyer om dette.

Erling Holmøy er SSB-forskeren bak regnskap om hva innvandring vil koste landet på sikt. Han er blant de rundt 25 forskerne som opprinnelig fikk beskjed om at de ikke får fortsette i forskningsavdelingen etter omorganiseringen av SSB. Nå er hele omorganiseringen satt på vent.(Vilkår)

Livet uten hjem-knapp
Slik bruker du den nye iPhone X uten hjem-knapp og fingerskanner.
02:12
Publisert: