Før påsken måtte Sylvi Listhaug (Frp) gå av som justisminister etter en kontroversiell Facebook-post.

Hun har én ting til felles med mannen som vil bli hennes etterfølger, Tor Mikkel Wara: De kommer begge fra PR-byrået First House.

Da Listhaug kom til jobben som landbruksminister fra First House i 2013, ble det mye rabalder om hennes kundelister. Kundene ble hemmeligholdt i flere måneder, før de offentlige kundene til slutt ble kjent.

First House sendte i oktober 2013 ut følgende mann for å forsvare hemmeligholdet av kundelistene: Tor Mikkel Wara, partner i selskapet.

Viktig å holde løfte

– Hun slutta i First House som mange andre slutta i sin jobb man har hatt før. Man driver jo ikke da og sier at fordi du har vært bonde, så er du ukvalifisert til å være landbruksminister. Poenget her er at First House har en liste og en avtale med våre kunder. Den må vi holde og den følger også Sylvi Listhaug. Selvfølgelig skal man følge et løfte man har gitt.

Dette sa Wara i debatt med Arbeiderpartiets Martin Kolberg på NRK, som mente man trengte større åpenhet om kundelistene. Han forsvarte hemmeligholdet flere ganger.

– Jeg vil ikke lage dette til en juss. For oss er dette veldig enkelt. Vi har et løfte overfor våre kunder. Når vi gir fra oss lister til departementsråden er det under forutsetning at man behandler dette som forretningshemmeligheter. Det er heller ikke uvanlig i offentlig forvaltning. Så er det sånn at vi ser at noen professorer mener det, og det finnes andre professorer som sier at den kan holdes hemmelig. Vi, vi leverer ikke lista, sa han i et annet NRK-program.

DN har ikke fått kontakt med First House-sjef Per Høiby eller Wara onsdag formiddag.

Det var Dagbladet som først meldte at Wara vil bli justisminister. Den informasjonen får DN bekreftet.

Regjeringskrise

Før påske ble det fremmet mistillit mot justisminister Sylvi Listhaug som til slutt fikk et flertall i Stortinget.

Det så det ut som det ville føre til regjeringskrise, og kanskje slutten for statsminister Erna Solbergs (H) borgerlige prosjekt, men endte med at Listhaug gikk av for å redde regjeringen.

Frp-veteranen Per Sandberg er i dag fungerende justis-, beredskaps- og innvandringsminister i tillegg til å være fiskeriminister, før onsdagens ekstraordinære statsråd.

Før påske varslet Sandberg at han ville tilbringe høytiden i tenkeboksen.(Vilkår)

River husene for å redde nabolaget
10 år etter boliglånskrisen river de tomme hus i East Cleveland for å øke verdien i resten av nabolaget.
01:26
Publisert: