Det er et av flere omstridte forslag som fiskeriminister Elisabeth Aspaker fredag la frem i Tromsø, da hun presenterte regjeringens stortingsmelding om sjømatindustrien. Aspaker sier hun «rydder kraftig opp i regeljungelen» for å gjøre fiskerinæringen mer lønnsom.

– Vi mener fiskerne sine salgslag fortsatt skal stå for salget av fisken, og at bare fiskere får eie fiskebåter og drive fiske. Men vi mener det er behov for en mer balansert markedsplass, der ikke fiskerne lenger skal ha enerett til å ensidig fastsette minsteprisen på fisken, sier Aspaker.

Endrer 75 år gammel "veto-lov"

Den såkalte minsteprisen ble innført i 1939, da råfiskloven ble vedtatt. Den skulle sikre at fiskerne ikke ble utnyttet av nessekonger og væreiere, men ble sikret en minimumspris for fisken de leverte fiskekjøperne.

Minsteprisen fastsettes i dag gjennom forhandlinger mellom fiskernes salgslag og fiskekjøperne, der fiskesalgslagene har vetorett. Det er denne gamle ordningen Aspaker nå vil forandre.

- Vi vil fjerne fiskernes vetorett. Vi må finne ut en bedre måte for hvem som skal fastsette prisen, og hvordan det skal gjøres. Vi vil sette ned en ekspertgruppe som skal se på forenkling og forbedring av ordningen med minstepris, sier Aspaker.

"Blodbadet"

Hun mener det er på høy tid å fjerne og endre en rekke av reglene innenfor fiskerinæringen, for å øke lønnsomheten i sjømatindustrien. Særlig filetindustrien har i en årrekke slitt med dårlig lønnsomhet, og har de siste tjue årene en gjennomsnittlig lønnsomhet på mellom 0 og 1 prosent driftsmargin.

– Dette er blodbadet i filetnæringen, sier Aspaker og viser frem en oversikt over lønnsomheten til filetnæringen i Norge de siste tjueto årene. I bare seks av 22 år gikk filetindustrien i Norge med overskudd, viser tallene fra Nofima.

- Det er så vidt man kommer over null de årene man går i pluss. Alle som bestrider denne virkeligheten, og pynter på situasjonen, har et forklaringsprovblem. Nå må vi manne oss opp til å gjøre noe. Tiden er inne til å løsne på de klammeste reguleringsgrepene næringen er utsatt for, sier Aspaker

Ferdig før påske

Stortingsmeldingen bygger på rapporten om sjømatindustrien fra Tveteråsutvalget, som ble nedsatt av den forrige regjeringen. Etter en lang høringsrunde la Aspaker i dag frem stortingsmeldingen, som foreslår omfattende endringer id agens regelverk.

- Derfor er denne stortingsmeldingen en gladmelding, sier Aspaker og svinger knyttneven gjennom luften. Hun håper Stortinget har behandlet meldingen før påske neste år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.