– Kvinner, barn og menn på flukt skal selvfølgelig ikke dele mottak med personer samfunnet anser som en trussel, sier seniorrådgiver Pål Nesse i Flyktninghjelpen.

Asylmottak er til for å beskytte dem som flykter fra krig og forfølgelse, påpeker han.

– De skal aldri benyttes til å internere personer samfunnet har konkludert med er en sikkerhetstrussel, eller som i dette tilfellet har misbrukt asylinstituttet, sier Nesse.

Separat leilighet

Det er Jarlen mottakssenter på Kyrksæterøra i Hemne kommune i Sør-Trøndelag som nå skal huse Krekar. Mottaket er spesielt tilpasset barnefamilier og driver også en egen barnehage.

UDI opplyser at direktoratet har bistått politiet med å finne et «egnet» bosted til Krekar. Han vil bo i en egen leilighet atskilt fra andre beboere.

Generalsekretær Ann-Magrit Austenå i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) frykter likevel at folk på flukt nå kan møte igjen det de har flyktet fra.

– Krekar har kommet med trusler overfor irakere i Norge, overfor kurdere som har konvertert til kristendom. Så dette er selvsagt ikke bra, sier Austenå.

Til retten

Ifølge vedtaket fra Oslo politidistrikt må mulla Krekar, eller Najmuddin Faraj Ahmad, som er hans egentlige navn, til enhver tid holde seg innenfor Hemne kommunes grenser. Han må melde seg hos lensmannen tre ganger i uka.

Krekars advokat Brynjar Meling varsler rettslige skritt.

– Det er åpenbart at Kyrksæterøra er en plassering vi ikke kan godta. Det ligger langt utenfor det som er akseptabel avstand til Oslo, hvor familien hans bor, sier Meling til NTB.

Han sier det ikke er aktuelt for Krekars kone og hans fire barn å flytte ut av Oslo, hvor de jobber og går på skole.

Instruks

Regjeringen har i lang tid jobbet med hva den skal gjøre med Krekar etter endt soning. Han er utvist fra Norge, men kan ikke sendes tilbake til Irak hvor han risikerer dødsstraff og tortur.

Krekar soner i dag en straff på to år og ti måneders fengsel for trusler mot Erna Solberg og tre kurdere. Han skal etter planen løslates etter endt soning 25. januar.

Forrige uke sendte justisminister Anders Anundsen (Frp) en instruks til Politidirektoratet om at personer som Krekar skal bli pålagt et bestemt oppholdssted og meldeplikt fram til de kan sendes ut av landet. Ifølge instruksen skal utgangspunktet være et oppholdssted utenfor de store byene.

Anundsen sier at slike instrukser også vil kunne brukes i andre saker hvor ureturnerbare personer potensielt utgjør en trussel mot rikets sikkerhet.

Ble ikke orientert

Hemne kommune ble ikke involvert da politiet fattet vedtak om at mulla Krekar skal tvangsflyttes dit.

– Jeg syns det er sterkt beklagelig at kommunen han blir sendt til, en liten kommune med 4.200 innbyggere, ikke blir konfrontert med dette på forhånd, sier ordfører Ståle Vaag (Ap) til NTB.

– Et slikt fravær av kommunikasjon bør de ikke være bekjent av, sier han.

Hadia Tajik (Ap) sier hun er overrasket over at kommunen ikke ble orientert.

– Når mulla Krekar nå sendes til Kyrksæterøra, forutsetter vi at Hemne kommune settes i stand til å ivareta eventuelle sikkerhetsutfordringer dette måtte medføre lokalt, sier hun.

Politiet ikke bekymret

Politiet mener på sin side sikkerheten er tilstrekkelig ivaretatt på asylmottaket som nå skal huse Krekar.

– Vi forholder oss helt rolig og nøkternt til dette. Vi skal bistå i den praktiske gjennomføringen av dette vedtaket. Det er det som er vår oppgave, sier politimester Nils Kristian Moe i Sør-Trøndelag politidistrikt.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har vurdert situasjonen, opplyser han.

– Det er konkludert med at dette verken utgjør noen trussel for beboerne på mottaket, for de øvrige innbyggerne i kommunen eller for Krekar selv, sier Moe. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.