- Hun er fire måneder gammel, sier moren og ser på datteren som drikker melk fra tåteflasken i barnevognen. «Ingen bilder», sier faren. Den lille familien har akkurat kommet med buss fra Russland og Storskog grensestasjon og inn i varmen på det nye mottakssenteret på Høybuktmoen, rett ved flyplassen til Kirkenes.

Her skal de registrere seg og få identitetsbevis, før de får utdelt klær, sengetøy og seng for natta. Allerede før senteret åpner offisielt klokka 12 onsdag har 200 personer flyttet inn på det nye mottakssenteret, og flere er på vei. Fortsetter flyktningestrømmen i samme tempo i november som oktober, er de 650 sengene snart fulle.

I rullestol over russegrensen

- Hvordan de to brødrene kom seg hit gjennom Russland til Norge, ja det vet ingen. Den ene er blind og den andre lam, sier Henry Osima om de to voksne brødrene, den ene sitter i rullestol mens den andre får hjelp til å finne køyesenga rett foran seg.

Osima er oppstartsleder i selskapet Hero som er driftsoperatør for UDIs Mottakssenter Finnmark. I løpet av tre uker har de gjort den gamle heimevernsleiren til HV18 om til et mottakssenter for 650 flyktninger. Et eget rom med 16 køyesenger er gjort klar for funksjonshemmede. De to brødrene har fått egen sykepleier til å se etter dem.

– Det er et kjempehektisk og nytt miljø for dem, sier sykepleier Lisbeth Øien, før hun tar fatt i Osima og forteller at maten har kommet i matsalen.

Rom 512

En jente gråter. Så kommer hun nydusjet og inntullet i et stort grønt håndkle sammen med mora, hun går barbent forbi en gruppe på 10 unge voksne menn som nettopp har fått utdelt hver sin køyeseng.

Shwan Hassan fra Erbil-provinsen i Nord-Irak har fått seng 007A i rom 512. Han flyktet gjennom Tyrkia og Russland til Kirkenes. Det er alt han sier om hvorfor han er her. Mennene rundt han er fra Afghanistan, Pakistan, Nord-Irak. Få snakker engelsk, langt flere russisk.

- Det kommer folk også fra India og Sri Lanka, det blir færre og færre syrere, sier Osima, som snakker russisk med mannfolkene i gruppen. En politimann kommer inn døra og gir tilbake mobiltelefoner som politiet hadde tatt fra dem på grensa.

Politihuset

– Her er det barne-tv og informasjonsskjermer, på alle språk, sier Lars Egil Sørstad og går ned kjellertrappa der en gul pil viser vei til to rom med flere dusin benker. Venterommene er til køen av flyktninger som skal registreres av politiet.

Sørstad har den lengste tittelen på det flere tusen kvadratmeter store flyktningemottaket. Han er Prosjektleder i UDI for etablering av ankomstsenter Finnmark, utlånt fra Direktoratet for sivil beredskap til Utlendingedirektoratet (UDI).

– Vi har laget et flytsystem. Først kommer du inn i et hus hvor du registrerer deg selv på datamaskin og får utdelt ID-kort, sier han og peker på fem dataterminaler der folk kan velge mellom 27 språk og registrere seg på. I rommet står flere tolker fra Hero klare til å veilede.

Med ID-kortet går de videre, får utdelt klær og merket egne klær, som skal til 48 timers nedfrysing «for å unngå veggdyr». Så er det videre til politihuset der det er venterom og politiregistrering, før de loses videre til et nytt hus hvor de får utdelt brakke, seng og sengetøy.

Mellom hjullastere og vannflasker

– Her får UDI 10 kontorer, og der får politiet sju kontorplasser, sier Sørstad og peker på to røde hus på området der Heimevernet tidligere hadde lager. I en brakke ved siden av har helsetjenesten kontor, der de på området rekvirerer røntgen og blodprøver fra sykehuset. Alle blir sendt på røntgen for å undersøke tuberkolose.

Fortsatt kjører hjullastere rundt på området for å gjøre ferdig grøfter der det er gravd og lagt ny kloakkrør, anlagt nytt trafo-anlegg og fiberkabler. På 25 dager er den gamle HV-leiren som huset 50 personer gjort klar for 650 flyktninger, fordelt på seks boligbrakker. 40 ansatte fra Hero skal drive anlegget.

– Når UDI sier «hopp», så spør vi bare «hvor høyt», sier Osima, og blir avbrutt av en dame med en stasjonsvogn full av vannflasker som skal leveres, så ringer mobilen, en ny busslast med flyktninger fra Storskog har ankommet det nye mottakssenteret – som ennå ikke er offisielt åpnet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

- Se bildene: