Den norske statsministeren kommer til den sveitsiske alpebyen sent mandag kveld, og de tre påfølgende dagene står en rekke møter med politikere, næringslivsfolk og FN-topper på Solbergs program.

Et hovedtema både for Solbergs møter og de arrangementene hun skal delta på, er jenters rett til utdanning og FNs bærekraftmål. Temaet skal hun drøfte med blant andre Gordon Brown, som er FNs spesialutsending for utdanning.

– Tiden er ute

I en felles kronikk skriver Solberg og pengefondet IMFs sjef Christine Lagarde at kampanjene metoo og equalpay (likelønn) danner et bakteppe for årets Verdens økonomiske forum (WEF) i Davos.

– Tiden er ute for diskriminering og overgrep mot kvinner. Tiden har kommet for at kvinner skal blomstre, skriver de.

Direktør for det internasjonale pengefondet (IMF), Christine Lagarde, her fra fjorårets toppmøte i Davos.
Direktør for det internasjonale pengefondet (IMF), Christine Lagarde, her fra fjorårets toppmøte i Davos. (Foto: RUBEN SPRICH/Reuters/NTB scanpix)

Nettopp utdanning for jenter og kvinners helse er blant hovedsatsingsområdene til den norske regjeringen i utviklingspolitikken, og Solberg skal lede noen av debattene om dette i Davos.

FNs bærekraftmål er også tema for Solberg under en middag tirsdag kveld med den kinesiske milliardæren Jack Ma, som Solberg møtte i Kina i fjor vår.

Kvinners deltakelse

Bærekraftmålene, som staker ut kursen for kamp mot fattigdom, sykdom, mangel på utdanning og klimaendringer, er også tema for en lengre seanse onsdag. Da møter Solberg milliardær, filantrop og vaksineforkjemper Bill Gates, Facebook-topp Sheryl Sandberg og fredsprisvinner Malala Yousafzai, som kjemper for jenters rett til utdanning.

– Under årets WEF står utfordringer knyttet til kvinners deltakelse og innflytelse høyt på dagsordenen. Å gi kvinner og jenter muligheten til å lykkes, er ikke bare det riktige å gjøre, men kan også forvandle samfunn og økonomier, skriver Solberg og Lagarde.

De viser blant annet til at norske ordninger som rimelig barnehage og foreldrepermisjon, gjør det mulig for både kvinner og menn å arbeide. Slike ordninger koster, men betaler seg ved økt yrkesdeltakelse blant kvinner, er budskapet fra de to.

Møter Erna Solberg: Malala Yousafzai.
Møter Erna Solberg: Malala Yousafzai. (Foto: EDUARDO MUNOZ/Reuters/NTB scanpix)

3.000 ledere

Indias statsminister Narendra Modi holder åpningstalen under Davos-konferansen, som hvert år samler mange av verdens absolutt fremste politikere, næringslivsledere og andre samfunnstopper.

I år deltar 3.000 ledere fra hele verden under overskriften «Å skape en felles fremtid i en verden i oppbrudd».

Også møter med Rwandas president Paul Kagame, Verdensbankens direktør Jim Kim, Libanons statsminister Saad Hariri og Somalias statsminister Hassan Ali Khaire står på Erna Solbergs program.

(©NTB)(Vilkår)