Sveriges utenriksminister Margot Wallström kaller FNs menneskerettsråd «et viktig redskap i kampen for å rette oppmerksomhet mot grove brudd på menneskerettighetene».

Hun beklager USAs beslutning om å forlate rådet, som hun mener har «oppnådd flere viktige fremskritt i utviklingen og fremmingen av menneskerettighetene.

Danmarks utenriksminister Anders Samuelsen deler oppfatningen og ber USA ombestemme seg.

– Som et lite land har vi interesse av at vår største og sterkeste allierte er om bord og trekker diskusjonene i riktig retning. Derfor vil jeg oppfordre USA til fortsatt å engasjere seg i det internasjonale arbeidet for frihetsrettigheter og til raskest mulig å vende tilbake til Menneskerettighetsrådet, sier han.

Viktig plattform

Kina og Russland, to land som har måttet tåle kritikk fra FNs menneskerettighetsråd, beklager også USAs beslutning om å forlate rådet.

– Rådet er en viktig plattform der land kan diskutere menneskerettigheter, og Kina slutter opp om rådets arbeid, sier det kinesiske utenriksdepartementets talsmann Geng Shuang.

– USA har ikke lykkes med å gjøre rådet til et lydig instrument som kan brukes for å fremme egne interesser og straffe land de misliker, heter det i en kunngjøring fra Russlands FN-delegasjon, som kaller den amerikanske beslutningen om å forlate rådet kynisk.

Amnesty og HRW kritiske

Lederen for Human Rights Watch, Kenneth Roth, er også kritisk til at USA forlater rådet.

– For Trump-administrasjonen er det viktigere å forsvare Israel fra kritikken fra FNs menneskerettighetsråd enn å forsvare menneskerettighetene i Syria, Nord-Korea, Myanmar og Sør-Sudan. En trist og ensidig menneskerettspolitikk, tvitrer han.

Amnesty Internationals generalsekretær Salil Shetty er enig.

– Nok en gang har president Trump helt sett bort fra de grunnleggende rettigheter og friheter som USA hevder å verne om. Selv om FNs menneskerettsråd på ingen måte er perfekt, og medlemmene ofte er i søkelyset, er det fortsatt en viktig kraft for ansvarliggjøring og rettferdighet, sier han i en kommentar.

– USA bør straks omgjøre denne beslutningen, som plasserer landet på feil side av historien. Landet undergraver med vilje folks menneskerettigheter og kamp for rettferdighet, slår Shetty fast.

Slår bena under

– Skuffende, men ikke overraskende, konstaterer FNs høykommissær for menneskerettigheter Zeid Ra'ad Al Hussein i en Twitter-melding.

– Slik menneskerettighetssituasjonen er i verden, burde USA trå frem, heller enn å trekke seg tilbake, fortsetter han.

FN-sambandets generalsekretær Anne Cathrine da Silva mener USA slår bena under det multilaterale arbeidet for menneskerettigheter når de trekker seg ut av det eneste internasjonale forumet der alle land møtes og diskuterer hverandres menneskerettighetsbrudd.

«Hyklersk organisasjon»

USAs beslutning ble kunngjort av landets FN-ambassadør Nikki Haley tirsdag, kort tid etter at Zeid hadde rettet krass kritikk mot USAs nye praksis med å skille barn fra foreldre som antas å ha kommet ulovlig over grensen til Mexico, for deretter å internere dem.

Haley langet ut mot menneskerettsrådet og betegnet det som «en organisasjon ikke engang verdt navnet». Hun omtalte det også som «en hyklersk» organisasjon «som spotter menneskerettighetene», og anklaget videre rådet for å være «kronisk ensidige» i sin kritikk av Israel.

Den eneste positive tilbakemeldingen på utmeldingen kom fra nettopp Israel, som hyller USA for beslutningen.

– En modig beslutning, mener statsminister Benjamin Netanyahu, som anklager rådet for å være partisk, fiendtlig innstilt og antiisraelsk.(Vilkår)

– Det har vært dårlige meningsmålinger, lekkasjer fra sentralstyremøte og krangling om sommerfest
DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim oppsummerer Arbeiderpartiets oppsummering.
01:43
Publisert: