Som DN omtalte lørdag, måtte Erna Solberg og Høyre-ledelsen snu og gå med på at Høyre skal jobbe for at hele formuesskatten skal bort. Lørdag ettermiddag vedtok Høyres landsmøte at formuesskatten skal fjernes på «lengre sikt». 

Næringsminister Monica Mæland vil ikke konkretisere hvor lang tid det vil før formuesskatten avvikles helt, selv om Høyre skulle vinne høstens stortingsvalg.

-Det er vanskelig å si når formuesskatten kan fjernes, det kommer jo helt an på budsjettene, men den kommer ikke til å bli borte på mange år, sier Mæland.

Hun viser til at det ikke har vært handlingsrom for å fjerne formueskatten i inneværende fireårsperiode.

— Kan dere ikke ha som målsetning å avvikle den i løpet av åtte år?

 ​— Jeg håper det, men det viktigste er skatten skal trappes ned for arbeidende kapital. Det handler om hva vi skal prioritere de neste årene. I en situasjon der vi vet at oljeinntektene går ned så mener jeg vi må tørre og si at det aller viktigste vi må gjøre nå er å skape nye arbeidsplasser. Det betyr at vi må redusere skatten på arbeidende kapital. Det betyr ikke at kampen for å fjerne formuesskatten er død, men det kommer til å ta lenger tid før den avvikles, sier Mæland.

Usikker tidshorisont

Heller ikke Solberg vil mene noe om hvor lang tid det vil før formuesskatten avvikles helt, selv om Høyre fortsetter i regjering. I en kommende fireårsperiode skjer det ikke.

— Nei, det er det ikke rom eller mulighet for. Det har vi jo heller ikke kunnet gjøre i denne fireårsperioden. Vi sier at det skal skje på lengre sikt og det er et relativt begrep, sier høyreleder og statsminister Erna Solberg.

Statsminister Erna Solberg reiste ut for å dra på husbesøk i nærmiljøet på Gardermoen der Høyre har hatt landsmøte i helgen.
Statsminister Erna Solberg reiste ut for å dra på husbesøk i nærmiljøet på Gardermoen der Høyre har hatt landsmøte i helgen. (Foto: Ida von Hanno Bast)

— Kan dere ikke en gang ha som målsetning at det skal skje i løpet av åtte år?

— Jeg har ingen andre kommentarer til det. Jeg tenker vi begynner der vi har muligheten og det er en klar prioritering i det forslaget, sier Erna Solberg og viser til formuleringen om at skatten skal trappes ned for arbeidende kapital.

Måtte endre

Selv om Erna Solberg holder fast på at det er skatten på arbeidende kapital som skal fjernes, var det lørdag morgen klart at partiledelsen hadde bøyd seg for stemningen i landsmøtesalen om at hele skatten også skal bort. Lørdag morgen var kompromissforslaget fra Høyre-ledelsen klart på landsmøtet på Gardermoen.

Det opprinnelige forslaget til nytt partiprogram om at formuesskatten skal beholdes, men at det bare er skatt på arbeidende kapital som skal fases bort, blir ikke vedtatt. Redaksjonskomiteen har foreslått et nytt punkt som har med seg den avgjørende formuleringen «...på lengre sikt fjerne formuesskatten.» Dette forslaget ble vedtatt.

Mæland mener kompromissforslaget er klokt

-Jeg har hele tiden ment at det er hensynet til norsk eierskap og norske arbeidsplasser som er grunnen til at vi står fast på at formueskatten bør fjernes. Det mener vi tross for en kampanjejournalistikk knyttet til navngitte rike personer i Oslo som er ganske uvesentlig, slik jeg ser det. Man henter ut penger av bedriftene, det svekker arbeidsplasser og det må vi gjøre noe med, sier hun.

Innså nederlaget

Partileder og statsminister Erna Solberg forsvarte i et intervju med Dagens Næringsliv denne uken at det ikke lenger skal være et politisk mål for høyre å fjerne hele formuesskatten. 

I tråd med skatteforliket på Stortinget ville hun og lederen av programkomiteen Torbjørn Røe Isaksen at partiet skulle endre politikk og kun fjerne skatten på arbeidende kapital. Erna Solberg uttalte i tillegg til DN at Norge ikke har råd til å fjerne hele formuesskatten.

Opprør

Etter at partiledelsen la opp til å endre Høyres mangeårige skattepolitikk, startet skatteopprøret i partiet.

Flere fylkeslag sendte inn endringsforslag til programmet der det slås fast at hele formuesskatten skal bort, ikke bare på arbeidende kapital. Helt siden landsmøtet startet torsdag ettermiddag, har det vært jobbet med ulike kompromisser. Det ble tidlig klart at programforlaget og partiledelsens formuleringer om formuesskatt lå an til å bli nedstemt.

Kompromiss

Lørdag morgen kunne redaksjonskomiteen legge frem en ny formulering om formuesskatten.

«Redusere og fase ut formuesskatten på arbeidende kapital for å styrke norsk eierskap til norske arbeidsplasser, samt øke bunnfradraget og på lengre sikt fjerne formuesskatten.»

Oslo-representant Heidi Nordby Lunde sitter også i redaksjonskomiteen og opprettholder en dissens på en enklere formulering: «Fjerne formuesskatten». Dette forslaget falt under voteringen.

— Jeg vil fjerne formuesskatten helt. Jeg mener at vi skal fjerne ordet «moderate» i vår skattepolitikk. Det er partiledelsen som nå plutselig ønsker å ha inn ordet moderat, sa Heidi Nordby Lunde fra talerstolen.

Forslaget om å fjerne ordet «moderate» falt også under avstemningen. Dermed har Høyre vedtatt at skatten på arbeidende kapital skal redusere og fase ut skatten på arbeidende kapital, bunnfradraget skal økes og på lengre sikt mener partiet at hele formuesskatten skal avvikles.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik gikk det da DN testet en av Austins nyeste VR-opplevelser
Bli med til South by Southwest, verdens fremste teknologikonferanse.
02:01
Publisert: