Fredag leverte organisasjonene i den såkalte Alliansen for norsk, privat eierskap en appell til finansminister Siv Jensen (Frp) der de uttrykker skuffelse over hvordan regjeringen har fulgt opp egne skatteløfter.

– Formuesskatten på arbeidende kapital svekker omstillingsevnen til økonomien og bør fases ut, og det bør skje raskt. Regjeringen bør utarbeide en konkret plan for realiseringen av dette, heter det i brevet fra blant andre NHO, Virke, Bedriftsforbundet, Norges Rederiforbund, Bondelaget og Skogeierforbundet.

Ingen løfter

Finansminister Siv Jensen (Frp) ga etter møtet ingen konkrete løfter om at det vil komme en forpliktende tidsplan om nye kutt i formuesskatten fra de fire samarbeidspartiene på borgerlig side.

– Det kom mange gode innspill i dette møtet. Vår ambisjon ligger fast: Vi skal fortsette nedtrappingen av formuesskatten. Noe tydeligere budskap kan jeg ikke gi denne alliansen, sier hun til NTB.

I møtet viste finansministeren til at regjeringen har foreslått sterkere lettelser i formuesskatten enn den har fått flertall for.

– Regjeringen har i hvert eneste budsjett tatt nye grep for å redusere formuesskatten. Det er urettferdig at norske bedrifter skattlegges hardere enn utenlandske som opererer i Norge, sier Jensen.

Skuffelse

Partiene som står bak skatteforliket på Stortinget, gikk i mai inn for en verdsettelsesrabatt på 20 prosent på arbeidende kapital. At denne rabatten ikke i sin helhet ligger an til å bli innført i statsbudsjettet for neste år, skuffer organisasjonene.

– Vi opplever en økende irritasjon blant våre medlemmer. De ønsker å investere i nye arbeidsplasser framfor å sette pengene inn i eiendom. Nå må vi ha en plan for neste stortingsperiode for hvordan vi kan få faset ut skatten på arbeidende kapital, sier Madsen til NTB.

Arbeidende kapital er eiendeler som en virksomhet rår over, for eksempel maskiner, datautstyr, inventar, kjøretøy og eiendom. Tall fra Finansdepartementet anslår at 308.000 personer neste år vil betale skatt på arbeidende kapital. I sum betaler personer med investeringer i næringslivet ca. 11,3 milliarder kroner i formuesskatt, noe som tilsvarer rundt 90 prosent av all formuesskatt.

Ni av ti som betaler formuesskatt på arbeidende kapital har en netto ligningsformue på under 10 millioner kroner(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.