Flere stortingstopper bekrefter overfor Klassekampen at den amerikanske ambassadøren har hatt møter både før og etter sommeren med klar beskjed om at Norge må nå Natos toprosentmål.

– Han er tydelig og han er ikke fornøyd, sier andre nestleder i utenriks- og forsvarskomiteen, Christian Tybring-Gjedde (Frp).

– De viser til at Norge er det eneste Nato-landet med grense til Russland som ikke når målet om å bruke to prosent av bnp på forsvar, sier Tybring-Gjedde.

Nytt i samtalene skal vært at det nå legges inn et element som minner om ultimatum.

– Sier ikke rett ut

– Nå er amerikanerne tøffere om at dette kan få konsekvenser. De sier ikke rett ut at de ikke vil hjelpe oss når det oppstår en vanskelig situasjon, men de viser til at vi ligger tett på Russland, sier Tybring-Gjedde.

Høyres Hårek Elvenes sier USA åpenbart er utålmodige med Norge.

– Norge er både en grunnlegger av Nato og en leder i alliansen, og er finansielt kapabel til å nå disse forpliktelsene. Jeg har understreket at det er viktig for Norge å vise lederskap og nå toprosentmålet i god tid før 2024, skriver Braithwaite i en kommentar.

Anniken Huitfeldt (Ap), leder av utenriks- og forsvarskomiteen, Knut Arild Hareide (KrF) i samme komité og Senterpartiets forsvarspolitiske talsperson Liv Signe Navarsete har også hatt møter med ambassadøren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.