Det bekreftet Henrik Asheim (H), som er leder av finanskomiteen på Stortinget, overfor NRKs politisk kvarter fredag. I praksis betyr det at regjeringen åpner for å bruke oljepenger utover den summen som hvert år settes av på budsjettet, i tråd med handlingsregelen for oljepengebruk.

– Her er det to helt konkrete ting hvor man sier at man skal vurdere å gjøre det på denne måten, fordi det er en unntakstilstand og en veldig spesiell situasjon, sier Asheim.

En ny fregatt kan koste fire milliarder kroner, mens et nytt regjeringskvartal har en anslått kostnad på 15 milliarder.

– Dette handler om å kunne få gjort noen store investeringer i det staten eier, og som det er vanskelig å få forsikret, uten å måtte ta ned aktiviteten på andre ting, forklarer Asheim.

Han viser til at man ved eventuelt å bruke fire milliarder «under streken» i budsjettsammenheng for å kjøpe en ny fregatt, slipper å ta ned aktiviteten i Forsvaret med tilsvarende sum. Asheim fremholder samtidig til at dette er noe regjeringen «vurderer» å gjøre, ikke noe man sier man «skal» gjøre.

Han avviser samtidig at det er aktuelt å også skyve milliardinvesteringer i nye kampfly og veier ut av de vanlige budsjettene.

– Nei, det skal vi ikke gjøre, sier Asheim, som også understreker at det vil være uheldig hvis slik budsjettering som regjeringen nå åpner for, «brer seg.»

I plattformen heter det at «staten følger selvassurandørprinsippet. Det betyr at hovedregelen er at staten ikke forsikrer seg, men dekker skader og tap når de oppstår. Regjeringen vil utrede og vurdere om gjenanskaffelser hvor staten er selvassurandør bør kunne føres som en 90-post i statsbudsjettet.»(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Bor over to uker på gaten for å kjøpe en vin til 50.000 kroner
7. februar slipper Polet rundt 446 forskjellige burgundere fordelt på 29 500 flasker. Den dyreste koster opp mot 50.000 kroner.
01:24
Publisert: