Målet ble satt på NATO-møtet i Wales i 2014, og Norges linje blir et tema for diskusjon på Høyres landsmøte i helgen. Flere store fylkeslag i partiet vil forplikte Norge til å nå målet innen 2024, mens et partiutvalg foreslår en resolusjon som ikke setter noen tidsfrist.

Partileder og statsminister Erna Solberg sier til Dagbladet at norsk økonomi gjør at det er vanskelig å komme opp på to prosent av brutto nasjonalprodukt (bnp) i løpet av fem år.

– Vanskelig å tette

– Det er vanskelig for oss å nå to prosent innen 2024. Det har vi ikke økonomisk handlingsrom til, selv om vi ikke gjorde noe på andre områder. Det gapet er vanskelig å tette. Det er omtrent 20 milliarder, sier Solberg.

– Norsk økonomi vokser. I år har vi har en vekst i forsvarsbudsjettet på over to milliarder i år, likevel går andelen av bnp marginalt ned. I gode tider er det vanskeligere å nå målet.

Årets forsvarsbudsjett er på 1,59 prosent av bnp, en nedgang fra 1,61 prosent i fjor.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Derfor fremstår det britiske parlamentet som et komplett galehus
Beina på bordet. Buing, skriking og hoing. Og noen røde streker på gulvet. DNs kommentator forklarer hvordan det ble sånn.
03:42
Publisert: