– Vi følger situasjonen nøye sammen med relevante myndigheter. Som kjent har Utenriksdepartementet ved tidligere anledninger tatt saken opp med russiske myndigheter, skriver Forsvarsdepartementet i en epost til NTB.

De bekrefter at det er funnet sted jamming i perioden mellom 16. oktober og 7. november, og at det er bakkestyrker på Kolahalvøya som står bak.

Svake signaler

Seksjonssjef Svein Johan Pedersen i Luftfartstilsynets flyplass- og flysikringsseksjon bekreftet mandag til NTB at de også har merket seg forstyrrelser i GPS-signalene.

– Forstyrrelsene i luftrommet har blitt merket i flere tilfeller der GPS-signalene har vært unormalt svake eller ikke blitt mottatt under flygninger. Utstyret i flymaskinene indikerer straks GPS-signaler uteblir.

Barents Observer skrev i begynnelsen av november at passasjerfly i Finnmark hadde opplevd tap av GPS-signaler. Den siste tiden har også fly nord i Finland opplevd ustabile GPS-signaler.

Finland advarte

Finlands statsminister Juha Sipilä sa søndag til allmennkringkasteren YLE at det trolig var Russland som står bak jammingen av GPS-signalene.

– Teknologisk sett er det relativt lett å forstyrre et radiosignal, og det er mulig Russland sto bak, sa Sipilä.

President Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov sa mandag at Russland ikke står bak forstyrringen av GPS-signalene. Det melder Reuters.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

—En sykt digg følelse. Når Andreas Køhn setter seg på sykkelen hjemme, har han et mål få «normale» mennesker ville brukt sykkel for å nå.
02:30
Publisert: