– Regjeringen planlegger for anskaffelse av stridsvogner. Prosessen går videre i tråd med den fremtidsplanen som er lagt. Regjeringen vil ha videre dialog med forsvarssjefen om hans vurderinger knyttet til anskaffelsen.

Ordene tilhører forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp), og kommer etter at DN tidligere torsdag skrev at forsvarssjef Eirik Kristoffersen har kommet med en tilrådning til forsvarsministeren om å si nei til anskaffelse av stridsvogner.

Norge bør i stedet anskaffe nye helikoptre og langtrekkende ild til Hæren er rådet, etter det DN kjenner til.

Støre-regjeringen har anskaffelse av stridsvogner som et eget punkt i Hurdalsplattformen, og kjøpet fikk klarsignal allerede under Solberg-regjeringen.

– Mitt syn er godt kjent

Anskaffelsesprosessen er nemlig godt i gang og det står nå mellom enten tyske Leopard 2A7 eller sørkoreanske K2 Black Panther.

Etter planen skal kontrakten for 82 stridsvogner med en kostnadsramme på 19,3 milliarder kroner signeres i løpet av året.

Sjefforsker ved FFI og tidligere forsvarssjef Sverre Diesen mener det er bra at forsvarssjefen fraråder regjeringen å anskaffe stridsvogner.
Sjefforsker ved FFI og tidligere forsvarssjef Sverre Diesen mener det er bra at forsvarssjefen fraråder regjeringen å anskaffe stridsvogner. (Foto: Aleksander Nordahl)

En som lenge har vært imot regjeringens stridsvogninvestering er FFI-forsker og tidligere forsvarssjef Sverre Diesen. I 2021 skrev han en kronikk i Nordnorsk debatt der han talte regjeringens planlagte stridsvognkjøp midt imot.

«På sikt kan denne uviljen mot å forholde seg til virkeligheten komme til å koste norske skattebetalere 19 milliarder – nitten tusen millioner – kroner, som er det beløpet som er planlagt brukt på nye stridsvogner til Hæren. Alt for å foreta en utilstrekkelig styrking av et operasjonskonsept som er uegnet i utgangspunktet», skrev han.

Når DN tar kontakt torsdag kveld sier han kort:

– Mitt syn er for så vidt godt kjent. Jeg tror ikke jeg skal si annet enn det opplagte, at det tror jeg er en riktig beslutning, sier Diesen.

– Fornuftig

Senterpartiet har over tid vært en støttespiller for Hærens ønske om nye stridsvogner. Bengt Fasteraune, forsvarspolitisk talsperson i Sp, mener det er fornuftig å beholde stridsvogner.

– Dette er et konsept som er bygget opp over tid. Mye av investeringene som er gjort er delvis på pansret kjøretøy. Konseptet er mekanisert og stridsvogner er en del av det, sier han.

Bengt Fasteraune, forsvarspolitisk talsperson i Sp, mener det er fornuftig å anskaffe stridsvogner.
Bengt Fasteraune, forsvarspolitisk talsperson i Sp, mener det er fornuftig å anskaffe stridsvogner. (Foto: Fredrik Hagen / NTB)

Selv om det er tidlig å trekke konklusjoner fra krigen i Ukraina, har militære eksperter observert hvor sårbare stridsvogner er. Særlig på russisk side har flere tusen stridsvogner blitt uskadeliggjort av droner og artilleri.

For eksempel er det blitt argumentert for at 16 Himars-systemer snudde krigens gang, mens stridsvogner ble skutt i stykker. Fasteraune mener argumentet ikke holder stand.

– Hvis man ser på russernes bruk av stridsvogner i Ukraina har ikke det vært en suksess, men det har ikke noe annet de har gjort heller. Millitærtfaglig er det stort sett ingen av de militære operasjonene de har gjort som har vært en suksess. Isolert sett tror jeg ikke det er den beste referansen.

Fasteraune mener likevel anskaffelsen av stridsvogner ikke ekskluderer innkjøp av helikoptre og langtrekkende ild.

– Langtrekkende ild er svært viktig og helikoptre er kritisk materiell vi må få på plass så fort som mulig med den situasjonen vi er i nå. Og det jobber vi med.

– Trenger luftvern

Christian Tybring-Gjedde (Frp) er enig med Sverre Diesen at regjeringen ikke bør prioritere stridsvogner.

– I likhet med den tidligere forsvarssjefen har jeg lenge ment at nye stridsvogner er en gal prioritering i et potensielt krigsscenario hvor ulike missiler, artilleri og droner vil i økende grad dominere. Vi trenger først og fremst luftvern.

Venstre-leder Guri Melby er mer forsiktig, men uttaler at hun synes det er «spennende tanker». Hun vil ikke kommentere selve forslaget i detalj.

– Det viktigste er at vi har et forsvar som kan forsvare Norge, men vi er positive til å tørre å utfordre etablere sannheter med nye analyser. Ikke minst sett i lys av at vi er i en helt ny sikkerhetspolitisk situasjon, både med Sverige og Finland i Nato og Ukraina-krigen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.