Kommunal- og distriksminister Bjørn Arild Gram (49) tar over Forsvarsdepartementet, etter at Odd Roger Enoksen (Sp) i helgen varslet sin avgang.

Senterpartiets ledelse, med Trygve Slagsvold Vedum i spissen, velger dermed å la en av partiets andre erfarne statsråder overta departementet. Gram får samtidig en langt mer fremtredende rolle som forsvarsminister i en tid der det er storpolitisk krise i Europa.

Bakgrunnen for at Enoksen forlater regjeringskontorene er en artikkel i VG, om et tidligere forhold til en ung kvinne.

Grams posisjon blir overtatt av Sigbjørn Gjelsvik (48). Han sitter på Stortinget for Senterpartiet, som dermed beholder begge poster.

Like over klokken 14 kom den nye forsvarsministeren og den nye kommunalministeren ut på slottsplassen, sammen med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Lang erfaring

Bjørn Arild Gram, fra Steinkjer i Trøndelag, har lang fartstid i Senterpartiet. Lokalt har han vært medlem av fylkestinget, kommunestyret, ordfører og leder av Nord-Trøndelag Senterparti. I tillegg kommer stillinger som statssekretær, politisk rådgiver på Stortinget, vara til Stortinget og leder i Senterungdommen.

Utover politikken jobbet Gram i starten av 2000-tallet som avdelingsleder for Telenor Mobil. Han er siviløkonom, utdannet på Handelshøgskolen i Bodø, men har også mellomfag i historie fra NTNU.

Da Gram ble kommunal- og distriktsminister i oktober 2021 kom han fra stillingen som styreleder i KS, kommunesektorens interesseorganisasjon.

Ny statsråd

Erstatteren som kommunal- og distriktsminister blir stortingsrepresentant Sigbjørn Gjelsvik, som kommer fra Naustdal i Sogn og Fjordane.

Gjelsvik ble i fjor valgt til sin andre periode som stortingsrepresentant, der han blant annet har vært finanspolitisk talsperson. Før Gjelsvik ble folkevalgt, var han ansatt i partiets stortingsgruppe i over ti år.

Gjelsvik har, i likhet med Gram, vært aktiv i partiet siden 1990-tallet. Han har vært medlem av kommunestyret, fylkestinget og leder for Senterungdommen.

I tillegg ledet han i flere år Nei til EU.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.