I en tale fredag sa KrF-leder Knut Arild Hareide at han vil at partiet vurderer samarbeid med Senterpartiet og Arbeiderpartiet. Parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan er uenig.

Knut Arild Hareide åpner for samarbeid med Arbeiderpartiet.
Knut Arild Hareide åpner for samarbeid med Arbeiderpartiet. (Foto: Javad Parsa)

– Jeg deler ikke partilederens syn på at KrF bør gå i regjering med Ap. KrF er et kristendemokratisk sentrumsparti som hører hjemme på ikke-sosialistisk side. Vi har oppnådd mange og viktige seire i samarbeidet med dagens regjering de siste 5 årene. Et samarbeid med Ap vil bety et historisk linjeskifte. Rådet fra Hareide overser viktige skillelinjer mellom Ap og KrF på sentrale områder som gjelder det kristne menneskesynets plass i politikken i spørsmål som omhandler synet på familien , bioteknologi, KRLE faget, samvittighetsfrihet, Israel og Midt-Østen, skriver han i en epost til DN.

Grøvan tror et ekstraordinært landsmøte kan være nødvendig i saken.

– Tror det kan være klokt uansett hvor en måtte lande, skriver han i en melding.

Rundt 17.30 fredag melte Dagen at Grøvan får viljen sin: Etter hva avisen erfarer vil det bli innkalt til ekstraordinært landsmøte i KrF i slutten av oktober eller tidlig i november.

Avhengig av flertall

Grøvan er for tiden i USA. Resten av partiets topper sitter inne i et lukket møte på Stortinget og debatterer etter talen til Hareide. KrF-lederen sa etter sin tale at det er partiet som bestemmer, også etter at han kom med sin anbefaling.

– Man overser i tillegg at en regjering bestående av Ap, Sp og KrF vil være avhengig av SV for å få flertall, legger Grøvan til.

Hareide sa under talen at han ønsket et samarbeid med Ap, Sp og KrF, men uten SV.

Hans Olav Syversen var sentral da Kristelig Folkeparti ble enig med regjeringen om budsjett i fjor.
Hans Olav Syversen var sentral da Kristelig Folkeparti ble enig med regjeringen om budsjett i fjor. (Foto: Berit Roald/NTB Scanpix)

Tidligere topp vil ha borgerlig samarbeid

Hans Olav Syversen var en av toppene i partiet frem til han røk ut av Stortinget ved forrige valg. Også han ønsker seg samarbeid med høyresiden.

– Det er neppe noen overraskelse at jeg ønsker en samarbeidsløsning på ikke-sosialistisk side. Et slikt samarbeid mellom 4 partier gir et politisk tyngdepunkt mellom sentrum og H. Det gir etter min mening det beste grunnlaget for gjennnomslag for KrFs politikk. En Ap, Sp, KrF-regjering vil bli en mindretallsregjering og vil i stor grad måtte lene seg på SV i Stortinget, sier han.

Han registrerer Hareides uttalelser fra tidligere på dagen om at dagens situasjon ikke er tilfredsstillende.

– Om et samarbeid på ikke-sosialistisk side skal skje gjennom en samarbeidsavtale eller regjeringsdeltakelse har jeg ikke konkludert på, men jeg merker meg Hareides opplevelse av dagens situasjon som fristilt i Stortinget som utilfredsstillende, sier Syversen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Risikerer livet for noen gram gull
Arbeiderne i gullgruven i det sørøstlige Venezuela jobber døgnskift i livsfarlige gruveganger, på jakt etter betaling for litt mat. Venezuelas økonomi har kollapset, gull er den sikre valutaen.
02:16
Publisert: