Det er en prioritert oppgave for regjeringen å få effektuert utvisningsvedtaket av Krekar, slår statsminister Erna Solberg (H) fast overfor NTB. Samtidig sier hun:

– Realiteten er at irakiske myndigheter har gjort det klart at det i øyeblikket ikke er aktuelt å gi noen garanti om ikke-iverksettelse av dødsstraff ved en eventuell retur.

Solberg forsikrer om at regjeringen kommer til å fortsette arbeidet med å få på plass en avtale med irakiske myndigheter. Hun viser til at spørsmålet er tatt opp av utenriksminister Børge Brende (H) i møter både med irakiske og kurdiske myndigheter. Brende besøkte Irak i fjor høst.

Risikerer dødsstraff

25. januar løslates Krekar, trolig med pålagt bosted utenfor storbyene og meldeplikt. Sendt til Irak blir han ikke, fordi en avtale om utlevering med nødvendige rettssikkerhetsgarantier altså fortsatt ikke er på plass.

I sin bok «Mennesker, ikke milliarder» fra 2011 vier Solberg ett kapittel til Krekar-saken. Der skriver hun at Norge ikke kan sende en mann til et land hvor han risikerer dødsstraff, men legger til:

«Jeg synes likevel det er ille at regjeringen ikke gjør mer for å få til en avtale med Irak».

– I boken skriver jeg at det er opplagt at man ikke kan sende tilbake noen til et land hvor man kan risikere dødsstraff, sier statsministeren i dag.

– Vanskeligere nå

Ekstremistgruppen Den islamske staten (IS) har tatt kontroll over store deler av Irak og brakt landet til randen av sammenbrudd. Det har gjort det vanskeligere nå enn under de rødgrønne å få til en utleveringsavtale, mener regjeringen.

– Det er klart det blir vanskeligere jo mer ustabilt et land er. Det har blitt mer ustabilt enn da den forrige regjeringen satt med makten, sier statssekretær Jøran Kallmyr (Frp).

Også Frp-leder Siv Jensen peker på at Irak har problemer med å håndtere IS-trusselen.

– Dette er faktorer som gjør det vanskelig å få til en utleveringsavtale som sikrer en rettferdig rettsbehandling, sier hun til NTB.

«Holder trykket oppe»

Tidligere statssekretær Pål Lønseth (Ap) forsvarte nylig de rødgrønnes arbeid med få til en Krekar-avtale. Siden Irak ikke kunne garantere at Krekar ikke ville bli henrettet, ble det ingen avtale, forklarte han til NRK.

Lønseth jobbet i Justisdepartementet, mens det nå først og fremst er Utenriksdepartementet (UD) som har kontakt med Irak, får NTB opplyst.

Trass langvarig stillstand og ny krise i Irak forsikrer regjeringen om at den ikke har gitt opp å få til en avtale.

Jensen understreker at «trykket og intensjonen ligger fast». I påvente av en avtale «handler det om å finne de midlertidige og kortsiktige løsningene så lenge personen oppholder seg i Norge», mener hun.

Kallmyr viser til at den løsningen som nå foreligger, ikke er endelig.

UD viser i en epost til at saken er tatt opp både via Norges ambassade i Jordan og på politisk nivå:

– UD har tatt opp Krekar-saken i alle møter der det har vært mulig de siste årene, heter det. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.