Statsministeren innledet på en pressekonferanse flankert av Frp-leder Siv Jensen, Venstre-leder Trine Skei Grande og Kristelig Folkeparti-leder Knut Arild Hareide.

- Jeg vil ikke underslå at årets budsjettarbeid har vært mer krevende enn tidligere. Man må gi og ta for å få enighet, og det har alle gjort, sa Solberg.

Reduserte utgifter, økte utbytter

Ifølge budsjettdokumentene foreslås det totalt sett syv milliarder kroner i økte satsinger, der mesteparten, seks milliarder kroner, dekkes inn ved reduserte utgifter og økte utbytter. 

Hovedsatsingene er klima og miljø (2,6 mrd), familie, trygghet og velferd (1,7 mrd) og utdanning, arbeid aktivitet og omstilling (1,3 mrd). 

Det grønne skiftet estimeres til totalt fem milliarder kroner, der grønne utgiftsøkninger utgjør 2,6 milliarder. Ifølge Venstre innebærer enigheten blant annet:

  • Det opprettes et CO2-fond for å styrke næringslivets utslippsarbeid.
  • Det innføres en flat CO2-avgift.
  • Krav om 20 prosent innblanding av biodrivstoff
  • Oljenæringens rammevilkår skal gjennomgås i Perspektivmeldingen.
  • Stor satsing på fangst og lagring av karbon.
  • Alle store havner skal ha landstrøm til cruiseskip

Hektisk innspurt

Pressekonferansen ble holdt i lokalene til Asko, dagligvaregiganten Norgesgruppens engrosvirksomhet. Det var ifølge NRK også her Venstre la frem sitt alternative budsjett, og Asko kjører blant annet med 35 bioetanol-lastebiler.

Enigheten kom etter en hektisk innspurt, der både Venstre og Krf trakk seg fra forhandlingene etter at Regjeringen stilte ultimatum om den såkalte Bilpakken. 

- Dette er et godt budsjett for Norge fremover, sa Solberg.

Pakken, som innebærer økte drivstoffavgifter som kompenseres av blant annet lavere bompenger, har vært et krystallklart krav fra Regjeringen i forhandlingene.  

 Økt engangsavgift

Bilpakken ble ikke endret i innspurten.

- Vi er fornøyd med en enighet, samtidig som at den mye omtalte bilpakken ligger fast. Det er også endringer vanlige norske familier vil tjene på, sa finansminister og Frp-leder Siv Jensen. 

- Hovedinnretningen i budsjettet er uendret, eller forsterket, sa hun. 

Les også DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim: Den siste oljepengefesten dnPlus

Jensen bekreftet at Frp har gått med på å øke engangsavgiften, ifølge VG med 390 millioner kroner, noe som ifølge finansministeren blant annet vil gjøre mer klimavennlige biler billigere.

Frp har vært kritiske til å gjøre endringer i Bilpakken, men har akseptert økt engangsavgift mot at det innføres en panteordning for blant annet campingvogner og gamle varebiler på rundt 300 millioner kroner.

Partiene er også enige om at det skal blandes inn minst 1/5 biodrivstoff i bensin innen 2020.

Klimainnrømmelser

Ifølge NRK skal Høyre- og Frp-regjeringen ha kommet med "store klimainnrømmelser".

- Dette har vært ekstremt krevende forhandlinger. Venstre har sagt at det viktigste er å få til en budsjettavtale som kutter i klimagassutslippene og som tar oss et stykke på vei mot Paris-avtalen. Det har vi nå fått gjennom en stor grønn pakke i budsjettet. Samtidig må vi være ærlige nok til å si at det grønne skatteskiftet regjeringen lovet i fjorårets budsjettavtale ikke er levert, sier Venstre-leder Trine Skei Grande i en pressemelding lørdag kveld.

Statsminister Erna Solberg bekreftet også lørdag kveld at klima hadde vært det vanskeligste tema i budsjettforhandlingene.

Det har vært omfattende møtevirksomhet de seneste dagene, etter at uenighet om den såkalte Bilpakken gjorde at både Venstre og dernest Krf trakk seg fra forhandlingene. 

Tidligere lørdag ble det rapportert om nye budsjettmøter.

Fredag møttes de fire partilederne på et hemmelig sted, der Høyre og Frp ifølge Stavanger Aftenblad skal ha lagt frem et siste tilbud, en pakke på 6,3 milliarder kroner, inkludert 2,5 milliarder kroner til klima- og miljøtiltak. Det skal blant annet ha vært snakk om nye grønne tiltak til rundt 2,5 milliarder kroner, inklusive mer satsing på jernbane. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.