Sentios partibarometer for DN er tatt opp helt frem til mandag formiddag. Det viser at Frp går frem 0,7 prosentpoeng – til 15,8 prosent – fra en februarmåling som også var sterk for partiet.
– Dette er en midlertidig løypestatus. Men jeg er selvsagt glad for at Frp gjør det bra, sier Frp-leder Siv Jensen.
Målingen kom samme dag som KrF til slutt endte på at de ikke har tillit til justisminister Sylvi Listhaug (Frp). Dersom statsminister Erna Solberg (H) svarer med kabinettspørsmål tirsdag, kan regjeringen i ytterste konsekvens ende med å måtte gå av.
Tilbakegang
På målingen fra Sentio går Høyre tilbake 2,1 prosent, til 26,6 prosent.
Arbeiderpartiet vinner ikke en eneste velger på den sterke kritikken mot justisminister Sylvi Listhaug den siste uken. Det er bare marginalt over krisemålingen fra januar, som var den dårligste siden 2003.
Den tunge situasjonen for partiet viser seg også i bakgrunnstallene. Blant dem som velger seg Ap, er 20 prosent usikre på om de fortsatt vil stemme på Ap ved neste valg. Den samme høye usikkerheten deles av KrF og Venstres velgere.
Borgerlig flertall
Mens Knut Arild Hareide har fått stor oppmerksomhet den siste uken med kritikk mot Listhaug, går KrF går tilbake ett prosentpoeng. VGs måling publisert fredag viste også samme tendens: opp for Frp, ned for KrF.
Selv om Venstre faller under sperregrensen, er det fortsatt borgerlig flertall med Høyre, Frp, Venstre og KrF.
Den som virkelig vinner oppslutning, er partiet som leverte inn mistillitsforslaget mot Listhaug. Rødt gjør sin sterkeste måling noensinne med fire prosent. Dersom dette hadde vært valgresultatet, hadde Rødt fått en like stor stortingsgruppe som KrF – med syv mandater.
Skjebnedøgn
Listhaug og regjeringens skjebne avgjøres det neste halve døgnet. Statsminister Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen må bestemme seg for om de skal la Listhaug gå eller om hun skal risikere å bli felt i Stortinget tirsdag formiddag.
Igjen er det KrF som avgjør. Da partileder Knut Arild Hareide innledet før det avgjørende landsstyre- og gruppemøtet mandag klokken 12, ble det oppfattet av blant andre DNs politiske redaktør Kjetil Bragli Alstadheim som et ultimatum: «Enten flytter hun Sylvi Listhaug (Frp) ut av regjering eller over til et annet departement. Eller så stemmer KrF for forslaget om mistillit mot Listhaug når saken behandles i Stortinget tirsdag.»
Da møtet var ferdig mandag ettermiddag sa Hareide at landsstyret ikke har tillit til Listhaug. Han ba derfor statsminister Erna Solberg om å kvitte seg med Listhaug før morgendagens mistillitsbehandling for å unngå regjeringskrise.
VG meldte mandag ettermiddag at Høyres stortingsgruppe skal møtes tirsdag morgen klokken ni til et krisemøte – én time før Stortinget samles for å behandle mistillitsforslaget mot Listhaug.
Solbergs ansvar
Hareide sa tidligere på dagen at selv om han har tilgitt Listhaug, er spørsmålet om partiet kan ha tillit til henne som justisminister. Og han sa at han i samtaler med Solberg i helgen sa klart ifra – på vegne av hele KrF – at det er statsministerens ansvar å ta grep for å unngå en mistillitssituasjon i Stortinget.
– Dersom statsministeren ikke har ordnet opp og i tillegg selv velger å stille kabinettsspørsmål, gjør hun det svært vanskelig for seg selv. Det er da statsministeren som sitter med ansvaret, sa Hareide.
Ikke i stikken
På den andre siden har Høyre og Frp signalisert gjennom helgen at regjeringen står bak Listhaug og at det ikke er aktuelt å flytte på Listhaug.
Flere medier har meldt at Solberg forbereder seg på et kabinettsspørsmål: Dersom KrF sammen med resten av opposisjonen stemmer for mistillit mot Listhaug, går hele regjeringen av.
Ifølge DNs kilder var Jensen klar overfor fylkestoppene som var samlet til konferanse i Sola lørdag om at hun ikke ofrer Listhaug.
– Jeg er en leder som ikke lar mine egne i stikken, skal Jensen ha sagt.
Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre møtte pressen i vandrehallen for å snakke om saken mandag ettermiddag, rett før DN gikk i trykken.
– Vi stemmer for mistillit, sier han og bekrefter at partiet dermed vil kaste regjeringen om statsminister Erna Solberg vil stille kabinettspørsmål.
Han la til at partiet vil ta ansvar om regjeringen går av, men ville ikke uttale seg om muligheten for å selv gå inn i regjering.(Vilkår)