Siv Jensens statssekretær Atle Simonsen bekrefter overfor DN at det ikke blir innkalt til landsstyre denne uken. Og Frps parlamentariske leder Hans Andreas Limi sier det er enighet i gruppen om å stemme for de tre bompengeprosjektene onsdag.

Dermed ser det ut til at krisen er avverget denne gang og at det interne opprøret har roet seg. Ifølge DNs kilder i Frp er det nå forståelse i partiet for at det tar lengre tid å få finne en løsning mellom de fire regjeringspartiene.

Etter det konfliktfylte landsstyremøtet 5. juni der Frps regjeringsdeltagelse sto på spill, sa partinestor Carl I. Hagen at Siv Jensen nå hadde to uker på seg til å finne en løsning med de tre andre partilederne etter Frps seks politiske krav.

Scenarioet for bomopprørerne var at de skulle ha et forhandlingsresultat klart før den 19. juni. Så kunne et nytt landsstyre og gruppemøte avvise løsningen hvis den ikke var god nok og stemme imot de tre bomprosjektene som ligger til behandling den dagen og for egne forslag om å slette gjeld i revidert 21. juni.

Tar lengre tid

Nå ønsker ikke Carl I. Hagen å svare på om det er greit at det ikke blir noen forhandlingsløsning denne uken og heller ikke noe nytt landsstyremøte.

– Jeg har ingen kommentar, sier Hagen.

Aftenposten meldte mandag ettermiddag at Hagen gir seg som leder for bompenge-opprøret i Frp, og at han har søkt permisjon fra Stortinget den dagen tre nye bompengeprosjekter skal vedtas.

Han som sto fremst i bomopprøret før landsstyremøtet for to uker siden, fylkesleder Frank Sve i Møre og Romsdal, gir partiledelsen sin fulle støtte til prosessen.

– Vi må la dem bruke den tiden de trenger. For min del kan de godt vente til august så lenge resultatet blir bra. Det var også avklart i landsstyret at det ikke skulle settes noen frist og at vi skulle stemme for de tre prosjektene denne uken, sier Sve.

Avklares i august

Kilder i alle de fire regjeringspartiene bekrefter at det ikke blir noen enighet denne uken.

– Stemmer det at det egentlige slaget om bomløsning står i budsjettkonferansen i slutten av august?

– Det er naturlig at det som koster penger må forankres i statsbudsjettet for neste år, sier Hans Andreas Limi.

– Men vi kan se for oss en totrinnsrakett, der de fire partiene kan avklare noe før sommeren også, blant annet om byvekstavtalene, mens det som koster penger kommer i budsjettkonferansen i august, sier Limi.

Lite handlingsrom

Det som vil koste mest er innføring av et nytt bompengefradrag, som det er enighet om i regjeringserklæringen, og ytterligere sletting av bompengegjeld.

En enighet om dette i august kan så varsles i god tid før valgdagen 9. september.

Men som DN skrev tidligere i måneden må Frp i så tilfelle ofre andre hjertesaker for å få med seg regjeringspartnerne. Og handlingsrommet er mindre enn på lenge, slik finansminister Siv Jensen bekreftet før budsjettkonferansen i mars. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.