– Det er nå det gjelder. Valget vi står foran er et retningsvalg, sier Frp-leder Siv Jensen i talen til landsmøtet.

Til folkemusikk og dansende akrobater ønsket Jensen partikolleger velkommen til Frps landsmøte fredag.

—En ny venstrevridd regjering som folket kastet ut av regjeringskontorene i 2013, vil sette Norge i revers. De vil slå retrett i innvandringspolitikken, bygge mindre vei, frata eldre valgfrihet og øke skatter og avgifter, sier Jensen.

—Ondskap

Siv Jensen mener terror kun kan forstås som «ondskap i sin verste form.»

—Berlin, Nice, Istanbul, Brussel, Paris, Stockholm. Ondskap i sin verste form. Målrettede angrep mot uskyldige sivile. Noen sier vi må forstå at noen velger å bli terrorister (...) At unge menn føler seg fremmedgjort i nytt land. Men nei, jeg sier at dette er ondskap. Og la det være helt klart, det finnes ondskap i verden, sier Jensen.

Innvandring ble et helt sentralt tema i talen til Jensen fredag.

—Det er vondt å se at den svenske statsministeren feier vekk problemene. Men slik har det også vært i Norge (...) At politikere i møte med islam knapt tør å snakke om det som er vanskelig. Denne misforståtte godheten, snillismen, hjelper ingen. Snillismen skader først og fremst oss selv slik den har skadet Sverige, sier Jensen.

Jensen lover samtidig å bekjempe det hun kaller nye «innvandringseksperiment« fra blant annet Arbeiderpartiet, med henvisning til løftene fra 2015 om å ta imot 10.000 flyktninger fra Syria.

—Eiendomsskatt er galt

Jensen og Fremskrittspartiet er som kjent mot eiendomsskatt. Partiet ønsker å forby kommuner å ta inn eiendomsskatt. Jensen fikk masse applaus da hun uttalte følgende:

—Eiendomsskatt er galt. Folk skal ikke måtte betale skatt for å eie sitt eget hjem, sier Jensen.

Frp-lederen fortsatte med å love at hun vil gjøre med eiendomsskatten som med arveavgiften:

—Fjerne den, sier Jensen.

—Med Fremskrittspartiet skal skatter og avgifter videre ned, sier Jensen.

DN skrev fredag at Norsk olje og gass har regnet på Arbeiderpartiets Lofoten-kompromiss, der det åpner kun for konsekvensutredning av Nordland 6 utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Kompromisset kan bety 225 milliarder kroner i tapte brutto salgsinntekter.

—For første gang i moderne historie, sier Arbeiderpartiet nei til et industrieventyr. Et parti som sier nei til arbeidsplasser i dette omfanget, kan ikke kalle seg et parti for arbeidere, sier Jensen.

Jensen avsluttet talen med å si følgende:

—Det er 128 dager igjen til valglokalene stenger. Dette er et retningsvalg. Med Fremskrittspartiet skal folk få lavere skatter og avgifter, ikke høyere. Eiendomsskatten skal fjernes, ikke økes (...) Oljeriggene skal lyse, ikke slukkes, og innvandringspolitikken skal være streng, ikke slapp og naiv, sier Jensen.

—Uforståelig

Nestleder Trond Giske i Arbeiderpartiet, ble skuffet over at ikke Jensen kom med nye planer for jobbveksten i talen fredag.

—Det er uforståelig at landets finansminister ikke presenterer noen nye tanker for ny jobbvekst når hun nå går til valg for en nye periode, sier Giske og legger til:

—Det mest utrolige er utsagnet «vi skal bygge landet på oljepenger». Det virker som Siv Jensen tror at vi kan leve av renter fra oljefondet og inntektene av oljesalg, men det er vekst i hele bredden av norsk næringsliv, samt å få mange flere i arbeid, som kan sikre fremtidens inntekter og velferd, sier Giske.

Nestleder Trond Giske i Arbeiderpartiet anklager Siv Jensen for feilaktig å tro at Norge kan leve av renter fra Oljefondet fremover.
Nestleder Trond Giske i Arbeiderpartiet anklager Siv Jensen for feilaktig å tro at Norge kan leve av renter fra Oljefondet fremover. (Foto: Ida von Hanno Bast)
Les også: Mary lider magasinetPlus

Kampsaker i kø

Under helgens landsmøte på Gardermoen er det blant annet duket for kamp om følgende saker der et mindretall ønsker disse endringene:

  • Kommunesammenslåinger skal skje frivillig. 13 kommuner slås sammen ved bruk av tvang i forbindelse med regjeringens kommunereform.
  • Nedleggelse av Politidirektoratet.
  • Innføre minimum seks måneders lagringstid for internettleverandørenes tildeling av IP-adresser.
  • Forby rituell omskjæring av guttebarn.
  • Tillate surrogati. Fremskrittspartiet vil i så fall bli landets første parti til å tillate surrogati.
  • Dobbelt statsborgerskap. Et mindretall påpeker at dette vil gjøre det enklere for myndighetene å sende personer Norge ikke lenger vil ha i landet tilbake til et annet land, fordi de ikke lenger vil være statsløse.

–Veldig nært

I fredagens utgave av DN, beskriver Siv Jensen sitt forholdet til statsminister Erna Solberg som «veldig godt, veldig nært, veldig fortrolig».

Solberg velger likevel ikke å si at hun foretrekker den Høyre-Frp-regjeringen hun har i dag. Statsministeren har en rekke ganger uttalt at hun ikke vraker noen, som vil si at hun holder døren åpen for støttepartiene Venstre og KrF.

Da DN møtte Jensen onsdag denne uken, svarte hun følgende på regjeringskonstellasjoner etter stortingsvalget til høsten:

– Hvor sannsynlig tror du det er at det blir en Høyre-KrF-Venstre-regjering?

– Det anser jeg for å være ganske lite sannsynlig, svarer Siv Jensen.

– Vil du forsøke å blokkere for en borgerlig regjering Frp ikke er en del av?

– Høyre har sagt de ikke velger bort noen, og de sitter i regjering med oss. Da er vel målet å få KrF og Venstre inn i den alliansen, da, svarer Jensen.

– Vil du støtte en borgerlig regjering Frp ikke er med i?

– Vi har hele tiden sagt at vi ikke støtter en regjering vi ikke er en del av, da går vi i opposisjon, svarer Jensen.

Faller på målingene

Ved stortingsvalget i 2013, fikk partiet 16,3 prosent. Nå får Fremskrittspartiet rundt 13 prosent på de siste meningsmålingene. 

Et gjennomsnitt av ni aprilmålinger satt sammen av DN i samarbeid med valgforsker Bernt Aardal, viser at Frp er nede i 12,7 prosent.

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum klatrer derimot til nye høyder. Tallgrunnlaget til Aardal går tilbake til 1997. I snitt har Sp aldri ligget høyere – 12, 3 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum bykser frem på målingene i motsetning til Frp, som faller. Siv Jensen står med ryggen til kameraet. Bildet er tatt fra denne ukens spørretime på Stortinget. 
Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum bykser frem på målingene i motsetning til Frp, som faller. Siv Jensen står med ryggen til kameraet. Bildet er tatt fra denne ukens spørretime på Stortinget.  (Foto: Aleksander Nordahl)
Disse løper i Usain Bolts fotspor
Champs er Jamaicas største idrettsarrangement. Bak de kritthvite karibiske strendene, backbeatrytmer og lokalpils, kjemper Jamaicas yngste spurtfantomer som om livet stod på spill. Møt de raskeste menneskene i verden.
02:10
Publisert: