–Jeg er imot at kvinner skal leie ut livmoren sin i Norge. I praksis betyr dette å åpne for kjøp og salg av barn for rikfolk, sier Sylvi Listhaug, innvandrings- og integreringsminister (Frp) fra talerstolen på partiets landsmøte lørdag.

Listhaug fikk med seg flertallet på Frp-landsmøtet, som etter innlegget stemte nei til å tillate surrogati. 

Tore på sporet

Listhaug er for tiden i foreldrepermisjon. I mellomtiden er det Frps nestleder Per Sandberg som har ansvaret for departementet, i tillegg til jobben som fiskeriminister. Listhaug og ektemannen har med seg sin fem uker gamle sønn under helgens landsmøte på Gardermoen.

Frp-statsråden sa hun meldte seg inn i Frp på 90-tallet på grunn av partiets familieverdier.

—Man var opptatt av barnets beste. Jeg husker hvordan John Alvheim kjempet for disse verdiene. Jeg mener vi skal ta John Alvheims ånd videre. Fremskrittspartiet skal alltid stå opp for barnets beste. Ikke foreldrenes behov. Åpner vi opp for surrogati, så gjør vi det motsatte, sier Listhaug.

Alvheim gikk bort i 2005. Han var en markant Frp-politiker og mangeårig helsepolitisk talsmann i partiet.

Et mindretall på Frps landsmøte ønsker å tillate surrogati. Fremskrittspartiet vil i så fall bli landets første parti til å si ja til surrogati. Venstres landsmøte vedtok i april å tillate såkalt altruistisk surrogati, som betyr at en bærer frem et barn for en slektning eller venninne uten å ta imot betaling.

—Det er en grunn til at Tore på sporet og lignende program er så populært. Det er fordi det ligger rotfestet i oss at vi ønsker å vite hvor vi kommer fra. Hvem våre foreldre er, hvor vi stammer fra, sier Listhaug og legger til:

—Stem mot surrogati og for barnets beste, sier Listhaug.

Frp-velgernes favoritt

VG skrev lørdag at halvparten av velgerne i Frp mener Listhaug bør ta over som partileder etter Siv Jensen. Det er InFact som har utført meningsmålingen på oppdrag fra VG. 

Målingene viser at 53 prosent mener Listhaug bør erstatte Jensen når hun gir seg. Et flertall mener Jensen er best skikket som partileder.

Dagen før publiserte avisen en lang artikkel om et anstrengt forhold mellom Listhaug og Jensen. 

DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim skrev i februar at forholdet mellom de to «ikke er særlig hjertelig.» 

Sylvi Listhaug omfavnet fredag partileder og kollega Siv Jensen under Frps landsmøte på Gardermoen.
Sylvi Listhaug omfavnet fredag partileder og kollega Siv Jensen under Frps landsmøte på Gardermoen. (Foto: Fartein Rudjord)

Sikret stortingsplass

Sylvi Listhaug topper stortingslisten til Møre og Romsdal, noe som betyr at Listhaug går mot en sikker stortingsplass dersom det går mot et valgnederlag til høsten.

Frps nestledere derimot har begge takket nei til å sitte på Stortinget. 

Partiets 1. nestleder Per Sandberg sa nei til gjenvalg på Stortinget i fjor. Frps 2. nestleder og samferdselsminister og Ketil Solvik-Olsen takket nei allerede tilbake i 2013. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Disse løper i Usain Bolts fotspor
Champs er Jamaicas største idrettsarrangement. Bak de kritthvite karibiske strendene, backbeatrytmer og lokalpils, kjemper Jamaicas yngste spurtfantomer som om livet stod på spill. Møt de raskeste menneskene i verden.
02:10
Publisert: