Hvordan Venstre stiller seg til et eventuelt nytt samarbeid med Fremskrittspartiet etter valget, ble det dominerende temaet da partiet inviterte til politisk oppsummering mandag.

Partileder Trine Skei Grande understreket at førstevalget er en blågrønn regjering hvor Venstre kan samarbeide med Høyre. Men fortsatt nøler hun med å garantere at en stemme til Venstre betyr en stemme for en fortsatt borgerlig regjering – også om det innebærer at dagens regjering fortsetter.

– Vi skal sette oss ned på borgerlig side når valget er over. Jeg kjemper for en blågrønn regjering med et sterkest mulig Venstre. Det er min jobb, sa hun.

I et intervju med VG i mars tok Grande til orde for at Venstre ville felle en mindretallsregjering av Høyre og Fremskrittspartiet. Tonen var mandag langt mer forsonlig, men Grande mener likevel at det ikke er en blåere variant av Venstre som nå gjør seg klar for valgkampen.

– Vi sier det finnes to alternativer på borgerlig side. Jeg har tiltro til at folk må få lov til å stemme, til å si hva de ønsker. Det er velgerne som bestemmer styrkeforholdet her, sa hun.

Fornøyd med asylinnstrammingene

Mens partiet ved mange anledninger har markert avstand til Fremskrittspartiet, valgte Grande å fremheve det partiet har fått til i sin rolle som samarbeidsparti. Hun presenterte en statusoppdatering av de 31 punktene Venstre la frem som særlig viktige før forrige valg, og konkluderte med at partiet hadde fått gjennomført det aller meste.

Blant annet erklærer Venstre at punktet «Føre en mer human innvandrings- og asylpolitikk, spesielt for barn med lang botid i Norge», er gjennomført.

– Vi har doblet antall kvoteflyktninger og nesten alle de lengeværende asylbarna får nå bli, sa Grande, men understreket at partiet også står fast på innstramningene fra det brede stortingsforliket fra i fjor.

– De delene vi har vært enige med regjeringen om når det gjelder innstramninger, det står vi for. Helt og fullt, sa hun.

Under sperregrensen

Samtidig vedgår hun at Venstre sliter med oppslutningen. I juni var gjennomsnittet på meningsmålingene på 3,2 prosent. Med et slikt resultat i stortingsvalget ville partiet sitte igjen med bare to stortingsrepresentanter.

Grande vil ikke svare på om hun akter å trekke seg hvis Venstre ikke skulle klare å nå over sperregrensen ved valget.

– Jeg tror vi skal klare dette, sa hun.

Likevel erkjenner hun åpent at det er nå det gjelder. Venstrelederen erklærte at hun har avlyst alt av sommerferie for å reise land og strand rundt og drive valgkamp. For første gang har hun skaffet seg bil.

– Det er en elbil med god rekkevidde. Men vi er ikke fanatiske. Om vi får skrapt sammen nok penger til et helikopter, så tar vi det også, spøkte hun.

Etter at klima- og miljøpolitikken har fått mye plass, skal partiets politiske profil bli bredere, erklærte Grande, flankert av de to nestlederne Ola Elvestuen og Terje Breivik. Med slagordet «Alt starter i skolen» skal partiets engasjement i skolepolitikken vektlegges, samt satsingen på gründere og småbedrifter.(Vilkår)