Lørdag annonserte regjeringen at Norge er klar til å underskrive en frihandelsavtale med blant andre Brasil.
– Det var elendig timing når Amazonas brenner. Samtidig er det en avtale vi har jobbet i flere år med å få på plass og avtalen støtter opp under målet om bærekraftig forvaltning av regnskogen, sier Solberg.
Intern motstand mot avtalen
Det var Brasils president, Jair Bolsonaro, som fredag informerte om at forhandlingene mellom Efta-landene og det søramerikanske handelsforbundet Mercosur var ferdige, og at de hadde kommet frem til en avtale. Det har kommet kraftig kritikk mot avtalen siden, på grunn av brannene som for tiden herjer regnskogen i Amazonas.
Også internt i regjeringen møter avtalen motstand. Klassekampen skriver tirsdag at regjeringspartiene Venstre og KrF åpner for å trosse regjeringen og si nei når avtalen skal behandles i Stortinget. Begge partiene mener at det burde legges et større press for å stanse avskogingen.
Håper på Kina-avtale
Ambisjonen for regjeringen er enda flere frihandelsavtaler. Etter det DN erfarer er arbeidet med en Kina-avtale i sluttfasen. Kilder som kjenner prosessen forteller at det står noen detaljer igjen, men at en frihandelsavtale kan være på plass i høst.
– Å få på plass gode avtaler for norsk eksport blir like viktig fremover og vi vil ha et høyt trykk på frihandelsavtaler, sier Solberg.
– Det kan vel bli like elendig timing hvis frihandelsavtalen med Kina blir klar i høst samtidig som landet slår ned på demonstrasjonene i Hongkong?
– Det er mulig, men vi må tenke gjennom at det ikke blir mer samhandling for å løse politiske utfordringer hvis vi handler mindre med hverandre. Da blir det bare færre arbeidsplasser og mindre velferd. Handelsavtaler gir plattformer for å snakke sammen, slik vi kan med Brasil for å presse på for å bevare regnskogen.
– Vil vi se en enighet med Kina nå i høst?
– Jeg håper det.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.