Ekstraordinære inntekter bør gi ekstraordinære skattekutt. Det sier Venstres nestleder og finanspolitiske talsperson Sveinung Rotevatn. De siste månedene er det blitt klart at Norge kan tjene så mye som 1750 milliarder kroner på eksporten av olje og gass i 2022, på toppen av de allerede skyhøye inntektene fra strømkrisen.
– Venstre mener regjeringen nå bør komme med ekstraordinære skattekutt som gjør det mulig for folk å takle økte kostnader i tiden fremover. Dyrere strøm, drivstoff og mat vil treffe familieøkonomien hardt. Da bør folk få beholde mer av sin lønnsinntekt.
De siste månedene har statens inntekter økt kraftig, blant annet som følge av krigen i Ukraina. Strømeksport gir flere titall milliarder ekstra i statskassen. Skyhøye priser på olje og gass kan sikre Norge seks ganger så mye som forventet.
– Alt dette gir rom for betydelige skattekutt uten å skape press i økonomien. Venstre ser for oss skatteletter som gjør at folk sitter igjen med adskillig flere tusenlapper av egen inntekt, sier Rotevatn.
– Toneangivende økonomer mener vi bør bruke de ekstraordinære inntektene på nødhjelp som monner. Er ekstraordinære skatteletter til nordmenn litt egoistisk, situasjonen i Europa tatt i betraktning?
– Venstre mener vi bør øke innsatsen mot Ukraina kraftig, både våpenhjelp og humanitær innsats. Det bør en bruke deler av inntektene til, siden det er grunn til å tro at handlingsregelen gir rom for å øke pengebruk med den ventede veksten i fondet.
Rotevatn understreker at disse pengene uansett neppe bør brukes i Norge av hensynet til den økende inflasjonen.
– De økte inntektene staten henter fra norske skattebetalere gjennom moms, andre avgifter og selskapsutbytte, bør kunne deles ut igjen i brede skattelettelser, sier han.
Ber om umiddelbare grep
Rotevatn sier at partiet ikke har landet en endelig modell for skattekuttene, men sier de bør komme allerede for skatteåret 2022 og videre i 2023 dersom situasjonen forverrer seg. Nå ber han regjeringen komme til Stortinget med et forslag og mener man ikke har tid til å vente på revidert nasjonalbudsjett (RNB) i mai.
– Vanligvis ville man jo ventet til RNB, men nå mener jeg folk trenger ro og forutsigbarhet rundt familieøkonomien, mener Venstre-toppen.
Mye tyder på at økte energikostnader kommer til å forplante seg i hele økonomien gjennom dyrere varer og tjenester i tiden fremover. På toppen kommer økte matvarepriser og uro i internasjonal handel.
– Det er ikke mulig å lage målrettede ordninger for å kompensere for alt dette, slik vi har gjort med strøm. Da er det fornuftig med brede skattelettelser som treffer alle.
For en mest mulig sosial innretting mener Rotevatn et klokt sted å starte kan være en kraftig heving av minstefradraget — et standardisert fradrag i for eksempel lønn og pensjon.
– Det treffer bredt og har god sosial profil. Man kan også vurdere andre lettelser, for eksempel i de laveste stegene på trinnskatten, sier han.
Advarer om global finanskrise
Tidligere denne uken sa klima- og miljøminister Espen Barth Eide til DN at krigen i Ukraina er forferdelig for verden, men vinn-vinn for norsk økonomi. Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet og medlem av finanskomiteen, Frode Jacobsen, er ikke like sikker på at de enorme ekstrainntektene vil gjøre oss rikere.
– Putins folkerettsstridige invasjon gir høyere priser på olje- og gass i hele verden, men også børsfall og bud om svært usikre tider fremover. Norsk økonomi går godt, men hvis krisen fører til en global finanskrise, vil også det påvirke verdien på Oljefondet, norsk økonomi, renter og sysselsetting, sier han.
I likhet med Barth Eide lover Jacobsen full støtte til det ukrainske folk, gjennom blant annet mottak av flyktninger, bistand, våpen og annet militært materiell. Han advarer også mot å være for raskt ute med å bruke oljepenger nå, slik en rekke partier og økonomer har tatt til orde for.
– Vår viktigste jobb nå blir å prioritere trygghet for folk og stabilitet i økonomien inn i usikre og urolige tider. Vi må unngå at overdreven pengebruk ikke bidrar til at renten øker mer og raskere enn det som er signalisert. Vi bør vente med å være for raske med å bruke oljepenger nå mens usikkerheten er så stor og børsene svinger, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.