Tor Mikkel Wara (Frp), Sigbjørn Aanes (H), Julian Farner-Calvert (KrF) og Ole Berget (Frp): Tidligere kjøttskjærer Jon Georg Dale får godt selskap av gamle regjeringskolleger når han tar fatt på arbeidet som partner og seniorrådgiver i det omstridte pr-byrået First House.

37-åringen, som var både landbruksminister og samferdselsminister i Erna Solbergs regjering, blir med det byråets andre statsrådsskalp.

– Dette kan vel ikke kalles en sjokkovergang?

– Jo, det tror jeg det kan. Det har ikke vært åpenbart at jeg skulle dit. Men jeg er veldig glad for at det har landet nå, og at jeg får sjans til å jobbe ganske bredt med norsk næringsliv og bygge på den kompetansen jeg har ervervet gjennom mange år. Selv om mange er gått til samme bransje tidligere, så har det vært en lang prosess før jeg selv landet der.

– Flere tidligere partifeller har valgt pubdrift som geskjeft, og Siv Jensen ble forfatter og redningskvinne til sjøs. Hvorfor pr-bransjen?

– La meg først anerkjenne et strålende spørsmål! Etter at korona traff landet, så innså jeg for så vidt at behovene som er i norsk næringsliv, er større enn jeg kanskje i mange tilfelle har opplevd som politiker. Jeg så et næringsliv som har behov for innsikt i politiske prosesser og mange bedrifter som for første gang trengte politikken. Da tenkte jeg for min egen del at hvis jeg skal slutte med politikk, så har jeg mye å bidra med her.

Dale sier det har vært en lang prosess å finne ut hvor han skulle gå. Og da valget først falt på First House og pr-bransjen, så forstår han at spørsmålene om det er problematisk å tjene penger på gamle kolleger, politisk innsikt og intim kjennskap til gangene i to store departementer.

– Jeg skal nok i liten grad kapitalisere på mitt politiske nettverk. Men man skal ikke underslå at man lærer noe når man er i mange departementer, for eksempel om politiske prosesser næringslivet har nytte av å få innsikt i. Det erkjenner jeg. Så mener jeg det er sunt at næringslivet får tilgang til den kompetansen. Velferdssamfunnet fordrer at noen skaper verdiene. Da er det en fordel at man vet hvordan politikken virker. Jeg mener det er avgjørende at kunnskapen faktisk siger ut.

Utelukker ikke comeback

En rekke høyprofilerte overganger mellom pr-bransjen og toppolitikken er blitt sterkt kritisert de siste åtte årene. Først da Sylvi Listhaug gikk fra First House til regjeringen og senest med Trygve Slagsvold Vedums pr-nekt til det nye regjeringsapparatet.

– Betyr dette at døren lukkes for et politisk comeback, eller er Vedum på ville veier?

– Det er et spørsmål mitt parti må ta stilling til på et tidspunkt. Jeg har sagt at jeg aksepterer at det medfører at døren lukkes. Men for meg var det viktig å søke ut av politikken etter nesten 20 år for å lære noe nytt og oppfriske kunnskap om hvilke utfordringer næringslivet har i møte med myndigheter og regulatoriske endringer. Hvis jeg lærer noe der som gjør at døren stenges, så har jeg respekt for det. Hvis døren er åpen i fremtiden, så får jeg vurdere det hvis det blir aktuelt.

Dale sier at han kommer til å være åpen om kundeforhold dersom han får betalt får å lobbe gamle partifeller.

– Er det kunder du vil reservere deg mot å jobbe for?

– Det har jeg ikke reflektert nøye over, og det handler primært om at jeg ikke har begynt ennå. Men jeg er bevisst hvem jeg jobber med. Det har jeg alltid vært.

Sigbjørn Aanes, som i mange år var Erna Solbergs høyre hånd og spinndoktor, tjener godt som partner-jobben i First House. I fjor dro han inn nær 4,8 millioner kroner opp fra 4,2 millioner kroner i 2019. Dale vil ikke ut med hvor godt betalt han får.

– Men jeg kan si det sånn at lønn ikke har vært avgjørende for valget jeg har tatt. Jeg har vært heldig og har hatt bra med tilbud, men har valgt den jobben jeg har hatt mest lyst på. Det har vært viktigere enn hvor det endte. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.