På Fremskrittspartiets partikontor i Oslo talte partileder Siv Jensen lørdag til landsstyret. Hun benyttet anledningen til å gjenta at det kom som et sjokk da justisminister Tor Mikkel Waras (Frp) samboer ble pågrepet torsdag, og at han nå må være med sine nærmeste. Samboeren, Laila Anita Bertheussen, er siktet av Politiets sikkerhetstjeneste for å ha tent på parets bil. PST etterforsker også om hun har hatt noe å gjøre med de andre uønskede hendelsene ved parets hjem.

– Er det avklart hvor lenge den permisjonen kan vare?

– Nei. To dager har gått, tiden må få lov til å gjøre sitt her, sier Jensen til DN etter talen.

Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) har steppet inn for Wara, og er dermed sjef i to tunge departementer.

– Er ikke det to poster det er ganske krevende å ha samtidig?

– Jo, men det er også mange andre flinke folk og statssekretærer som bidrar i disse departementene. Og dette er ikke en varig løsning, men en midlertidig en, sier Jensen.

– Men hvor lenge kan den vare?

– Dette må vi komme tilbake til.

– Du har sagt at det er for tidlig å gå inn på implikasjonene dette fører med seg. Når kan man begynne med den prosessen?

– Det får vi komme tilbake til. Dette skjedde på torsdag, i dag er det lørdag.

Hjelpes av First House-topper

DN skrev fredag at First House-partnerne Sigbjørn Aanes og Ole Berget har tatt ferie for å hjelpe kameraten Wara. Begge har hatt sentrale roller i regjeringen, som statssekretærer for henholdsvis statsminister Erna Solberg (H) og Jensen. Frp-lederen bekrefter overfor DN at det er hennes tidligere rådgiver hun er i kontakt med angående Wara.

– Hva slags dialog har du hatt med Wara i de siste dagene?

– Jeg har dialog gjennom de personene som bistår han. Og det er rett og slett fordi jeg tenker at han mottar sikkert veldig mange henvendelser, og det som er viktig for meg er å gjennom dem høre om alt er i orden og hvilke behov som er. Så jeg snakker løpende med dem, sier hun.

Justisminister Tor Mikkel Wara er for tiden i permisjon. Han får bistand fra vennene i First House: Sigbjørn Aanes og Ole Berget.
Justisminister Tor Mikkel Wara er for tiden i permisjon. Han får bistand fra vennene i First House: Sigbjørn Aanes og Ole Berget. (Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix)

– Og hva har de sagt?

– Det kommer jeg ikke til å si.

Hun avviser kritikken mot at to lobbyister tar seg ferie for å hjelpe en statsråd.

– Det synes jeg er en helt uberettiget kritikk i den situasjonen han står i. Dette er to venner av han som har tatt ferie fra jobben sin for å hjelpe en person som åpenbart er i en veldig krevende situasjon.

Kan komme rokering

Dale er den sjette justisministeren Frp har hatt siden partiet kom inn i regjering i 2013. Fredag erkjente en Frp-kilde i regjeringsapparatet overfor DN at det stadig blir tyngre å finne en ny til å fylle posten. Ifølge DNs kilder kan det bli en ny diskusjon i regjeringen om Høyre burde ta over Justisdepartementet hvis Wara ikke kommer tilbake. Et annet alternativ kan være at Ketil Solvik-Olsen, Frp-nestleder og tidligere samferdselsminister, fyller posten. Han er for tiden i USA på grunn av konas jobb som lege i landet, men planen skal tilbake til Norge til høsten.

Jensen vil ikke kommentere DNs opplysninger.

– Dette kommer jeg ikke til å mene noen ting om nå. Det har bare gått noen dager siden denne hendelsen, Tor Mikkel er i permisjon, nå får vi ta det med ro, sier partilederen.

PSTs undersøkelser i boligen til Wara er nå avsluttet, og de vil bruke helgen til å analysere materiale i etterforskningen av Bertheussen.

– I dag slapper de av sammen. Politiet har ikke bedt om ytterligere avhør, og vi regner med de følger opp de spor og opplysninger hun kom med i avhør slik at gjerningsmann kan finnes og saken løses. Om hun kan bidra med mer stiller hun selvsagt opp, opplyste advokat John Christian Elden til DN fredag. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik lager Katla-kokken Atli Már Yngvason sin populære tostada han serverer under SXSW
I ti dager lager kokken bak Katla i Oslo mat for House of Scandinavia på South by Southwest-festivalen i Austin i Texas.
01:02
Publisert: