DN får bekreftet fra kilder i regjeringsapparatet at FN i løpet av kort tid vil bekrefte Geir O. Pedersen som FNs spesialutsending i Syria, en uke etter at avisen Asharq Al-Awsat først omtalte muligheten.

Da bekreftet generalsekretær António Guterres at han har nominert den norske toppdiplomaten til stillingen. Svenskitalienske Staffan de Mistura, som i dag har jobben, slutter i november og Pedersen tiltrer i desember.

Det betyr at Utenriksdepartementet har svært kort tid på seg til å finne en erstatter til den svært viktige ambassadørposten i Beijing. Med så mange år ute i kulden, er det viktig for Norge at ikke stillingen står ubesatt. Og behovet for en ny ambassadør kommer svært ubeleilig for UD ettersom kabalen med en rekke tunge stasjonssjefer nylig ble lagt.

Vanskelig kabal

Da Geir O. Pedersen ble utnevnt som Beijing-ambassadør i fjor, var han den opplagte kandidaten. Ifølge DNs kilder finnes det ingen slike nå. Derfor er det også vanskelig å spekulere på hvem det kan bli. Og utenriksminister Ine Eriksen Søreide har altså svært kort tid på seg.

Utenriksdepartementet ønsker ikke å kommentere saken.

Pedersen har lang erfaring fra Midtøsten, blant annet som spesialkoordinator for FNs arbeid i Libanon og ved den norske ambassaden i Tel Aviv. Før Beijing var han FN-ambassadør i New York.

Utakknemlig jobb

Stillingen som Syria-utsending beskrives av det amerikanske magasinet Foreign Policy som en av de mest utakknemlige i internasjonalt diplomati.

Magasinet begrunner beskrivelsen med at vestlige land de siste årene har fått stadig mindre innflytelse på utviklingen i krigen i Syria. I stedet har Russland, Tyrkia og Iran kommet med flere initiativ som skal bidra til å få en slutt på konflikten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Reder Elisabeth Grieg: –Hallo? Det er jo helt hårreisende
DN var flue på veggen da NHO og Hunspanderer inviterte næringslivstopper, politikere og ledere til gruppearbeid om ubevisst diskriminering i arbeidslivet.
01:51
Publisert: