– Jeg deltok på en arbeidsmiddag om Midtøsten med Jeffrey Epstein og flere andre i 2011. Det er første og eneste gang jeg så ham, skriver Geir O. Pedersen i en epost til DN.

Han er i dag FNs spesialutsending til Syria, og var i 2011 ekspedisjonssjef i Utenriksdepartementet.

Onsdag fortalte DN om hvordan Pedersen satt på pengesekken som bevilget penger til International Peace Institute mens han var ekspedisjonssjef. Tankesmien ledes av Pedersens venn Terje Rød-Larsen, og har mottatt pengestøtte fra Epstein. Også Rød-Larsen har vært i middag med sexforbryteren.

Epstein ble pågrepet tidligere i år, og tiltalt for seksuelle overgrep og menneskehandel.
Epstein ble pågrepet tidligere i år, og tiltalt for seksuelle overgrep og menneskehandel. (Foto: AP)

Vil ikke gi detaljer

DN har stilt oppfølgingsspørsmål til Pedersen, om hvem som arrangerte middagen, om han visste om Epsteins fortid og hvem som introduserte ham. Svaret kom i en epost tirsdag, med få detaljer.

– Jeg har gjennom årenes løp deltatt i en rekke møter, inkludert arbeidsmiddager, om situasjonen i Midtøsten. I New York er det et stort miljø for dette, og denne arbeidsmiddagen skilte seg ikke ut i så måte. Blant deltagerne var diplomater og andre som var engasjert i Midtøsten. Det er ikke lett mange år etter å huske hvem som var med på hvilke middager, og det er ikke naturlig for meg å navngi øvrige deltagere på middagen, skriver Pedersen.

Dialogen fortsatte på tekstmelding tirsdag.

– Så du husker ikke hvem som arrangerte?

– Nei, jeg er ikke sikker.

– Hvordan opplevde du Epstein?

– Jeg har ikke noe klart minne om ham. Jeg husker stedet bedre enn ham.

DN har også spurt om hans venn Terje Rød-Larsen var til stede, men det har ikke Pedersen svart på.

Epstein ble tre år før middagen dømt til 13 måneders fengsel etter å ha tilstått kjøp av seksuelle tjenester fra en mindreårig. Han ble tidligere i år tiltalt for seksuelle overgrep og menneskehandel, før han tok sitt liv i varetektsfengsling i august.

Juul møtte Epstein

Mona Juul, Rød-Larsens kone, er i dag Norges FN-ambassadør. Også hun har møtt Epstein i diplomatiske kretser i New York.

Mona Juul er FN-ambassadør og gift med Terje Rød-Larsen. Her fra tiden som ambassadør i Storbritannia.
Mona Juul er FN-ambassadør og gift med Terje Rød-Larsen. Her fra tiden som ambassadør i Storbritannia. (Foto: Matt Dunham/AP/NTB Scanpix)

– Ansatte ved FN-delegasjonen i New York deltar på en rekke møter om blant annet situasjonen i Midtøsten. I forbindelse med et slikt møte cirka i 2007 ble daværende ministerråd Mona Juul kort introdusert for Jeffrey Epstein etter møtet. Han var ikke til stede på møtet, og introduksjonen avstedkom ikke noe videre dialog eller oppfølging, opplyser pressetalsperson Astrid Sehl til DN.

Juul har ikke svart på DNs henvendelser.

Pedersen og Juul er ikke den eneste som gir begrensede svar om Epstein. Vennen Terje Rød-Larsen har aldri svart på DNs henvendelser om saken, heller ikke da han denne uken ble spurt om han var til stede på møtet i 2011.

Kjell Magne Bondevik møtte Epstein i 2013 og var hjemme hos ham i 2015, men sier han ikke husker hvem som arrangerte det første møtet. Kronprinsesse Mette-Marit har bare gitt én uttalelse om sine møter med Epstein, og ikke svart på oppfølgingsspørsmål om omstendighetene. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.