Straks avtalen mellom Norge og Kina var klar mandag, var Gerhard Heiberg på den kinesiske ambassaden for å planlegge besøk over nyttår.

– Jeg hoppet i taket av glede. Jeg er så strålende fornøyd, endelig er konflikten løst. Jeg kunne ikke fått en bedre julegave, sier Gerhard Heiberg til DN. 

Kinas ambassadør til Norge, Wang Min, skal ha spilt en nøkkelrolle i å få løst konflikten. 
Kinas ambassadør til Norge, Wang Min, skal ha spilt en nøkkelrolle i å få løst konflikten.  (Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix)

Nå forteller han hvordan han selv indirekte har jobbet for en løsning på det norsk-kinesiske forholdet. Etter at isfronten oppsto i 2010, har han frem til nå vært en av ytterst få med direkte kontakt med Kinas toppledelse. Forretningsmannen og styremedlemmet i Den internasjonale olympiske komité (IOC) har gjennom mange års reiser i Kina et omfattende nettverk som går helt til topps i det kinesiske maktapparatet. Som ansvarlig for å skaffe milliarder av sponsorkroner til OL i Beijing, har han fått en unik tilgang til en rekke partitopper. 

Drar over nyttår

– Nå kan jeg endelig treffe gamle, gode venner som bevisst har holdt en viss avstand. Jeg kommer rett fra den kinesiske ambassaden nå for å legge planene for et besøk i januar. Blant annet er det nå viktig å se mot OL i Beijing i 2022 siden kineserne vet at Norge er gode på vinterutvikling. Nå får de muligheten, og vi kan dra nytte av det, sier Heiberg. 

Han har visst at det har pågått forhandlinger en stund, men mandagens nyhet om løsning kom likevel som lyn fra klar himmel. 

– Har du vært involvert?

– Indirekte. Jeg har hatt veldig mye å gjøre med den nye kinesiske ambassadøren til Norge, sier Heiberg. 

Viktig brikke

Wang Min kom til Norge i mars og har ifølge Heiberg vært svært viktig for å normalisere forholdet. Det bekreftet også Erna Solberg overfor DN mandag

– Han har vært en meget viktig brikke. Han ble satt på for å bedre forholdet og har en unik bakgrunn for det etter seks år som FN-ambassadør. Jeg har tilbrakt mye tid med ham, blant annet i Nord-Norge, der vi har snakket oss gjennom alle mulighetene for felles forståelse mellom Norge og Kina, forteller Heiberg. 

Med OL i Beijing og Heiberg som IOC-medlem har selvsagt idrett vært viktig, men også mulighetene på kulturfeltet og fiskeri. 

– Men jeg har hele tiden sagt: Først må det politiske på plass, så kommer alt det andre, sier Heiberg. 

Det har ikke lykkes DN å få en kommentar fra Kinas ambassadør til Norge, men i en epost fra ambassaden heter det blant annet:

«På grunn av problemene rundt Nobels fredspris i 2010 har de kinesisk-norske forholdene støtt på alvorlige tilbakeslag og vært vanskelige i lang tid. Gjennom nitide og tallrike samtaler over nesten seks år er den norske siden fullt oppmerksom på den kinesiske sidens posisjon og bekymringer, og har kommet med en viktig og eksplisitt uttalelse i saker som vedrører Kinas kjerneinteresser og viktigste bekymringer, som Kinas suverenitet og territorielle integritet, som var nødvendige forutsetninger for begge parter for å gjenoppbygge tilliten og gjennomføre normaliseringen av de bilaterale forholdene».(Vilkår)