Nesten ett år etter de første varslene mot tidligere nestleder Trond Giske i Arbeiderpartiet, har han gitt tilsvar på anklagene.

Disse ble sendt 21. oktober med et ønske om å få behandlet saken på nytt. Torsdag kom svaret fra partileder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng:

Partiet tar tilsvaret til etterretning, men vil ikke gjenoppta behandlingen av den. Brevet er gjengitt på Trond Giskes egen Facebook-side:

Tar ikke stilling til likestillingsloven

Etter å ha mottatt Giskes tilsvar skriver Støre følgende:

«Partiet har i sin behandling lagt partiets retningslinjer til grunn. Vi vil presisere at handlinger som retningslinjene er ment å ramme, kan variere betydelig i alvorlighetsgrad. Partiet har i sin behandling av sakene ikke gitt noen gradering av alvorlighetsgraden, og har heller ikke sett det som sin oppgave å vurdere om det foreligger brudd på likestillingslovens bestemmelser om seksuell trakassering. Partiet har derfor ikke trukket en slik konklusjon.»

25. januar i fjor konkluderte partiet at Giske hadde brutt partiets retningslinjer om seksuell trakassering. Denne konklusjonen ble foretatt uten at Giske ga tilsvar på anklagene.

Den tidligere nestlederen mener at partiet nå bør ta sakene opp til ny behandling og omgjøre konklusjonene. Giske tar til etterretning at partiet ikke vil ta den opp igjen.

«Samtidig ser jeg det som viktig at partiet presiserer at de ikke har «sett det som sin oppgave å vurdere om det foreligger brudd på likestillingslovens bestemmelser om seksuell trakassering. Partiet har derfor ikke trukket en slik konklusjon».

Glad for partiets konklusjon

Det var høsten 2017 flere kvinner varslet til Arbeiderpartiet om seksuell trakassering fra Giske. Varslene endte med at politikeren trakk seg fra vervet som nestleder.

Ap-politiker Line Oma var en av de første varslene som sto frem med sin historie. Hun fortalte at hun som 23 år gammel praktikant i New Delhi ble seksuelt trakassert av den 20 år eldre, daværende næringsministeren.

Da nyheten sprakk 5. januar i fjor var Giske sykmeldt og ville ikke kommentere saken. Etter sykemeldingen har han ikke kommentert anklagene.

Oma er fornøyd med at partiet ikke behandler saken på nytt.

– Jeg er glad for at partiet står på sin konklusjon, for den bør det ikke være noen tvil om, sier hun til DN.

– Partiet konkluderte med et stort tillitsbrudd. Både enkeltsaker og totaliteten av dette tillitsbruddet må tilsi at nominasjonskomiteer på lokalt og nasjonalt nivå ikke kan gi Giske fornyet tillit nå, fortsetter hun.

Tidligere AUF'er Sunniva Andreassen er en av de andre kvinnene som har stått frem med sin historie.

Hun skulle ønske at saken var lagt død.

– Jeg tenker at det er absolutt ingenting nytt. Vi var ferdig med dette i 2018, og vi blir dratt ett år tilbake i tid.

Andreassen reagerer på måten Giske har formulert seg i brevet.

– Konklusjonen står om at han har brutt retningslinjene. Han trekker frem noen utdrag fra brevet og gjør det til en seier. Jeg synes det blir litt tåpelig.

– Han fremhever at Støre og Stenseng sier at ingenting står til hinder for ham, men det mener jo jeg og. Det er opp til folk og demokratiet om han skal fortsette, men han gjør den formuleringen til en fantastisk seier.

Trond Giske har ikke besvart DNs henvendelser.

DN har spurt Giskes advokat Frode Sulland om hva han har oppnådd i prosessen. Han svarer at han ikke har noen kommentar.

Støre tar selvkritikk

I brevet til Giske tar Støre og Stenseng selvkritikk på hvordan partiet har håndtert varslene mot Giske:

«Partiet hadde på kort tid en rekke saker å håndtere. Vi ser at det kan være sider ved håndteringen som kunne vært gjennomført bedre. Det førte til en gjennomgang av retningslinjene og håndteringen av dem. De nye retningslinjene for håndteringen av varslingssaker gir partiet bedre rutiner for fremtiden.»

Til slutt skriver Støre og Stenseng at de vil legge til rette for at Giske kan utøve vervene sine i partiet.

«Vi ønsker å bidra til at du kan utøve dine verv og finne din plass i partiets arbeid på en god måte, i og utenfor stortingsgruppen, og ser frem til godt samarbeid om dette. Det er ikke noe som i dag står til hinder for din fulle deltagelse i partiet.»

Støre sier til DN at brevet er et punktum for Giske saken.

Har Ap gitt noen innrømmelser overfor Giske nå?

– Den viktigste avklaringen er at der er satt punktum, at det ikke blir noen ny behandling av sakene. Men vi har også presisert at partiet ikke har vurdert om Giske har brutt loven om seksuell trakassering. Det er ikke opp til oss. Vi har vurdert at han har brutt Aps retningslinjer.

Kan noe i brevet tolkes som at han kan få tilbake plassen i sentralstyret?

– Landsmøtet i april velger nytt sentralstyre, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

EU-presidenten: -Et eget sted i helvete for dem som gikk inn for brexit
Reaksjonene lot ikke vente på seg.
01:59
Publisert: