Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg er ikke imponert over det som foregår på FNs klimakonferanse i Glasgow, der ledere fra hele verden er samlet for å diskutere løsninger på verdens klimautfordringer.

Den profilerte 18-åringen mener konferansen er blitt et sted der politiske ledere og forretningsmenn kan fremstå som om de jobber for å utvikle løsninger på klimautfordringene, uten å faktisk gjennomføre det de prater om, ifølge New York Times.

Thunberg uttalte at arrangementet var i ferd med å utvikle seg til «en grønnvaskingskampanje, en pr-kampanje» for næringslivsledere og politikere.

«Siden vi er så langt unna det vi faktisk trenger, synes jeg det ville være å anse som en suksess dersom folk innser hvilken fiasko denne konferansen er,» sa Thunberg, som torsdag deltok i en paneldebatt på The New York Times Climate Hub i Glasgow.

Da hun ble spurt om hva hun ønsket at alle i verden skulle vite, svarte Thunberg at folk måtte forstå at deres individuelle handlinger kan gjøre en forskjell, og at de nødvendige endringene ikke vil komme fra slike konferanser.

«Dette er misforståelsen, at vi som individer ikke har påvirkningskraft. Og jeg snakker ikke om ting som å ikke bruke plastikk, men om å gå ut i gatene og la stemmene våre bli hørt, organisere protestmarsjer og kreve endring,» sa hun.

1,5 grader

Torsdag var den femte dagen av konferansen, som den amerikanske utsendingen John Kerry omtaler som planetens «siste, beste sjanse» til å dempe utslippene av fossilt brennstoff som påvirker klimaet.

Mer enn 39.000 diplomater, næringslivsledere og aktivister har deltatt i løpet av konferansen, i håp om å kunne få i stand avtaler om å redusere utslipp og unngå at den globale gjennomsnittstemperaturen stiger med mer enn 1,5 grader celsius innen slutten av århundret, sammenlignet med pre-industrielle tider.

Mange forskere mener nå at en økning på 1,5 grader er terskelen for når planeten vil oppleve katastrofale konsekvenser fra hetebølger, tørke, skogbranner og flom.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.