Tirsdag morgen ble det kjent i DN at KrF bryter forhandlingene med regjeringspartiene om grunnrenteskatt på oppdrettsnæringen. Kort tid etter ble det klart at også Høyre og Venstre gjør det samme.
– Vi har vært tydelige på at næringen kan bidra noe mer, men at innretningen på skatten ikke er god nok og at det samlede skattetrykket er for høyt, sier Høyres finanspolitiske talsperson Helge Orten i en pressemelding tirsdag.
Venstres Sveinung Rotevatn sier at partiet gikk inn i forhandlingene med mål om å få til en god løsning.
– Våre krav har vært å få ned det samlede skattetrykket på næringen, bedre miljøkrav og å hindre at nye skatter får tilbakevirkende kraft, sier han.
Kari Elisabeth Kaski sier at SV fortsetter forhandlingene:
– Vi tar dette til etterretning, og nå skal vi fortsette forhandlingene med regjeringen for å få en grønnere og mer rettferdig grunnrenteskatt. Det betyr blant annet strengere krav til miljø og bærekraft, sier hun.
Sa nei til 30 prosent
Senterpartiets finanspolitiske talsperson, Geir Pollestad, sier at Ap og Sp var villige til å gi betydelige lettelser for å få et bredt forlik. Regjeringspartiene foreslo blant annet en skattesats på 30 prosent. Det takket Høyre, Venstre og KrF nei til. Regjeringens opprinnelige forslag var 40 prosent, men ble redusert til 35 før påske.
Et kutt fra 35 til 30 prosent kunne trolig spart næringen for over en milliard kroner i skatt i 2023, gitt at statens inntekter fra skatten er antatt å være over 7 milliarder kroner.
De borgerlige partiene har også takket nei til et fradrag som vil ha en verdi på 2,2 milliarder kroner i 2023, sier Pollestad.
– De har takket nei til å øke rabatten på formuesskatten fra 50 til 75 prosent, i tillegg til en rekke tekstforslag som ville imøtegått næringen som miljøteknologiordningen og ikke nedtrekk i produksjonen i rød sone for lukkede anlegg, sier han.
Pollestad holder fortsatt døren åpen for Venstre, KrF og Høyre, dersom de ønsker å redusere skatten.
– Nå kommer vil til å stemme for det som er vårt forslag, og gå til Stortinget med det. Vår dør står fortsatt åpen om Venstre, KrF og Høyre ønsker å redusere satsen, sier han.
Sp: – Fortsatt håp
– Er du skuffet?
– Nei, vi får gjennom det som er regjeringens forslag, antar vi. Men jeg skulle ha ønsket at de tenkte mer på næringen og mindre på taktikkeri.
– Kan det bli en økning fra 35 prosent for å få med SV?
– Nå legger vi frem innstillingen med tanke på at vi skal holde oss til det som ligger i proposisjonen, sier Pollestad.
– Hvorfor gikk dere ikke ned enda mer for å få med Høyre?
– Vi ønsker å få inn en andel av grunnrenten. Vi kunne ha levd godt med 30 prosent, men jeg har fortsatt et håp om å få med de andre partiene, sier han.
I en felles pressemelding skriver Høyre, Venstre og KrF at venstresiden i forhandlingene var fast bestemt på å ha så høy skatt for havbruksnæringen som mulig.
– Vi registrerer at partiene som argumenterer for å redusere skattetrykket takker nei til en løsning som ville bidratt til nettopp det, både gjennom redusert skattesats, fradrag for en del av kostnadene oppdretterne har hatt før 2023 og redusert formuesskatten, sier Eigil Knutsen, finanspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet.
Rødt raser
Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen går hardt ut mot de borgerlige partienes opptreden i forhandlingene.
– At høyresiden slår ring om laksemilliardærene i en tid der matkøene vokser sier virkelig alt om prioriteringene der i gården. Men heldigvis har de ikke lyktes med sine uendelige forsøk på trenering, utsetting og avsporing. Rødt er klar for å forhandle videre med regjeringen og SV, og bidra til at Norge får sin historiske grunnrenteskatt i god tid før sommeren, sier hun.
MDGs Lan Marie Berg, som forlot forhandlingene mandag, sender også et stikk til Høyre, Venstre, KrF og Venstre.
– Jeg er skuffet over at høyresiden bare har vært opptatt av å verne laksenæringen mot skatt, istedenfor å bruke denne anledningen til å være med å kjempe for en grønn skatteomlegging for oppdrettsnæringen, sier MDGs Lan Marie Berg. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.