– Akkurat nå er jeg veldig glad og veldig stolt over å bli enstemmig innstilt av valgkomiteen til å bli leder i Venstre, sa Melby da hun møtte pressen søndag.

Sveinung Rotevatn er innstilt som første nestleder, mens Abid Raja er foreslått som andre nestleder. Alle de tre i den nye partiledelsen lanserte seg selv som lederkandidater. Forslaget fra valgkomiteen var enstemmig.

– Jeg er også veldig glad for at de har en enstemmig innstilling for resten av laget. Det tror jeg er en veldig godt utgangspunkt for Venstre å bygge videre på, fortsatte hun, og understreket at hun gleder seg til å samarbeide med både Raja og Rotevatn.

Hun tilbakeviser samtidig at det kan bli samarbeidsproblemer med Abid Raja.

– Jeg tror det blir veldig fint å samarbeide med Abid, Vi har samarbeidet godt i regjering og på Stortinget. At det skal være vanskelig mellom oss, er en oppkonstruert konflikt, som jeg ikke kjenner meg igjen i. Abid og Sveinung er to utrolig dyktige politikere.

Hun fikk umiddelbare gratulasjoner fra sine motkandidater.

– Det har vært en hektisk dag, vi har utvekslet noen sms-er. Begge to har gratulert meg. Det er jeg veldig glad for.

Valgkomiteens leder Per A. Thorbjørnsen sier følgende om bakgrunnen for at de landet på Melby.

– Hun har vist seg som en visjonær politiker, sier Thorbjørnsen om Melby.

Hun har vist seg som en visjonær politiker
Per A. Thorbjørnsen, Valgkomiteens leder

Hun har bakgrunn som byråd i Oslo og har de siste månedene vært kunnskapsminister.

– Melby har en sterk og tydelig appell. Mange er blitt mektig imponert av hennes innsats som statsråd.

Det var på forhånd knyttet spenning til om komiteen ville klare å komme med en enstemmig innstilling.

Raja skal bygge samhold

Den nye lederkabalen skal velges på Venstres landsmøte 26. og 27. september.

Thorbjørnsen tror de tre lederkandidatene vil klare å samarbeide godt i partiledelsen.

– De har samarbeidet veldig godt i regjering, og jeg er sikker på at de også vil klare det i partiledelsen.

Han peker på at det har vært tøffe diskusjoner, men det har vært greit å samle seg om en kandidat. Valgkomiteens leder ser ikke bort fra at det kommer benkeforslag.

– Det er landsmøtet i Venstre som velger. Det har kommet benkeforslag før, og kommer det nye benkeforslag er jeg sikker på at landsmøte vil håndtere situasjonen.

Abid Raja stiller seg bak innstillingen i et Facebook-innlegg.

– Jeg har hele tiden sagt at det ikke er et «must» for meg å bli leder av Venstre, men at det viktigste for meg er å bygge et godt team. Jeg hadde stilt meg til disposisjon for valgkomiteen for de tre øverste plassene, og jeg er innstilt på være med i nestlederteam med Sveinung for å understøtte Guri som leder på best mulig vis!

Samtidig proklamerer Abid Raja en samarbeidslinje.

– Jeg skal sammen med Guri og Sveinung bygge samhold og fellesskap i partiet.

Rotevatn tegner seg også på gratulasjonslista.

– Jeg har forståelse for valgkomiteens ønske om en enstemmig innstilling til landsmøtet. Guri er en svært dyktig politiker, og jeg vil gratulere henne med innstillinga, skriver han i en tekstmelding til NTB.

To menn og en kvinne

I mars ble det klart at Trine Skei Grande trekker seg.

Før valgkomiteens sluttspurt hadde tre kandidater sagt offentlig at de ønsker å bli ny partileder:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

  • Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (33) fra Nordfjordeid erklærte sitt kandidatur 27. mai. Han var opprinnelig innstilt som nestleder i partiet.
  • Kultur- og likestillingsminister Abid Raja (44) fra Oslo, men innvalgt på Stortinget for Akershus siden 2013. Raja varslet 16. august at han ønsker å bli Venstre-leder.
  • Utdannings- og integreringsminister Guri Melby (39), opprinnelig fra Orkdal i Trøndelag, varslet denne uken at hun ønsker å bli leder. Ses på som en slags kompromisskandidat.